Ingen reduksjon i lakseluspåvirkningen på villaks

Bare det sørligste og de to nordligste produksjonsområdene er nå vurdert til å ha lav lakseluspåvirkning på villaks. Dette er resultatet av årets ekspertgruppevurdering i Trafikklyssystemet hvor forskere fra Veterinærinstituttet deltar.

Nærbilde av lus på en laks
Veterinærinstiuttets forskere bidrar i ekspertutvalget for Trafikklyssystemet

https://trafikklyssystemet.no/

I produksjonsområde 3, som går fra Karmøy til Sotra, er påvirkningen fortsatt vurdert til å være høy, til tross for tre røde lys og to nedtrekk siden første trafikklysperiode i 2016—2017. Produksjonsområde 4 fra Nordhordland til Stadt har hatt fire røde lys og tre nedtrekk. Der er påvirkningen i 2024 vurdert til å være moderat.

Nedtrekk, men fortsatt høyest tetthet

Ved hvert nedtrekk har tillatelseskapasiteten i området blitt redusert med seks prosent. Produksjonsområde 3 og 4 var våren 2024 likevel områdene med høyest antall oppdrettsfisk per kvadratkilometer i landet.

-Den høye oppdrettstettheten i disse områdene innebærer at det vil kreve svært lang tid å løse luseproblemet ved nedtrekk alene. Det kreves antakelig en teknologisk omstilling til produksjonsformer med lite eller ingen utslipp av lus, mener Leif Christian Stige, forsker ved Veterinærinstituttet og leder av Ekspertgruppen.

Mer fisk etter flere år med grønt lys

For første gang vurderes nå påvirkningen å være moderat eller helt på grensen til moderat i alle produksjonsområdene fra Helgeland til Loppa (produksjonsområde 8 til 11). Dette er produksjonsområder som med kun to unntak har hatt lav påvirkning alle år fra 2016 til 2023. Mengden oppdrettsfisk i disse områdene har økt år for år etter flere grønne trafikklys.

—Selv om lakselusproblemet i 2024 har blitt forsterket på grunn av høy sjøtemperatur i Nord-Norge, kan vurderingene i år tyde på at mengden oppdrettsfisk også her nærmer seg et tak for hva som er miljømessig akseptabelt med dagens teknologi, sier Eirik Biering, som er Veterinærinstituttets representant i Styringsgruppen.

Forskere fra Veterinærinstituttet deltar i Ekspertgruppen og Styringsgruppen. Veterinærinstituttet er også ansvarlig for én av modellene som brukes i

Ekspertgruppens vurderinger:

https://www.vetinst.no/rapporter-og-publikasjoner/rapporter/2024/kvantifisering-av-luseindusert-dodelighet-av-villaks-for-2024

Les årets vurderinger her: https://trafikklyssystemet.no/Aktuelt/ny-vurdering-av-lakselusp229virkning-p229-vill-laksefisk-i-trafikklyssystemet

I tillegg bidrar Veterinærinstituttet i flere forskerprosjekter for å finne strategier for å redusere luseproblemet, bl.a.:

«Helhetlig lusekontroll (HELLUS)»: https://www.fhf.no/prosjekter/prosjektbasen/901877/

og et oppfølgingsprosjekt til «Fra rød til grønn kyst»: https://www.vetinst.no/rapporter-og-publikasjoner/rapporter/2024/sluttrapport-fra-rod-til-gronn-kyst

Del artikkel