Fiskesykdommene Infeksiøs lakseanemi (ILA) og pankreassykdom (PD) er på nivå med 2015, de øker ikke. Antallet registrerte ILA-tilfeller gikk ned fra 15 til 12. Rapporten beskriver et nært samarbeid mellom næring og forvaltning i nord i 2015-16 for å få bukt med dette, og det med gode resultater så langt. 138 tilfeller av PD er på samme nivå som i 2015. Sykdommen har etablert seg i Sør-Trøndelag, og kun sporadiske tilfeller er registrert lenger nord.
Veterinærinstituttet vil samtidig presisere at vår beregning av svinn av laks i sjø følger samme metode som vi og andre har brukt i flere år. Årsakene til svinnet er sammensatte, og det er mulig å bruke ulike metoder for å beregne prosentvis endring eller å finne utviklingstrekk. I absolutte tall var svinnet for laks 53,5 millioner i 2016, ifølge tall fra Fiskeridirektoratet. For laks alene er dette en økning på 7 millioner fisk fra 2015 til 2016. Uansett hvordan prosenter beregnes, er svinnet stort. Både av hensyn til fisken og næringen bør det å få svinnet ned være i fokus.
Av rapporten framgår det at legemiddelbruken går ned, mens andre behandlingsformer øker kraftig. Målt i endring fra 2015 gikk medikamentelle behandlinger ned med 41 prosent, mens ikke-medikamentelle økte med 535 prosent i 2016. Samme år var totalforbruk av antibakterielle midler på 212 kilo aktiv substans som er det laveste volumet rapportert på fire ti-år.
Det er positivt at medisinbruken går ned. Den kraftige økningen i andre behandlingsformer må ivareta hensynet til fiskens helse og velferd for å bli bærekraftig.
Brit Hjeltnes,
redaktør av Fiskehelserapporten 2016 utgitt av Veterinærinstituttet
Aktuelle lenker
Fiskehelserapporten 2016