Høypatogen fugleinfluensa påvist hos gaupe

Det er påvist høypatogen fugleinfluensa (HPAI) av subtypen H5N5 hos en ung gaupe i Burfjord, i Kvænangen kommune. Gaupen er trolig smittet etter kontakt med syk eller død fugl.

Død gaupe på et obduksjonsbord
Gaupen på obduksjonsbordet. Foto: Veterinærinstituttet.

Dette er første gang at HPAI av subtypen H5N5 er påvist hos gaupe. H5N5-viruset er denne høsten påvist hos måker og kråker en rekke steder langs norskekysten, særlig i de nordligste fylkene. H5N5 ble også påvist hos to rødrever i Storfjord kommune i februar, og er ellers funnet hos sjøfugl og rovfugl i Storbritannia, Færøyene, Island og Canada. Subtypen H5N1, som for tiden er vanligste fugleinfluensavariant i andre land i Europa, er tidligere påvist hos ei gaupe i Finland. Den er også påvist hos andre kattedyr.

Fugleinfluensa hos pattedyr

Pattedyr kan smittes av fugleinfluensa ved direkte kontakt med syke eller døde fugler, eller indirekte via miljøet. Lokale myndigheter rapporterer at det har vært mange slike villfugler i området hvor gaupa ble funnet. På verdensbasis er det påvist fugleinfluensa hos en rekke ville rovdyr og sjøpattedyr. Fugleinfluensa gir infeksjon og betennelse i lunger og hjerne, og kliniske tegn på sykdom vil derfor kunne være sløvhet, unormal atferd, skjev hodeholdning, sirkelgange, kramper, dårlig balanse og lammelser av fram- og bakbein.

Funnet apatisk

Den unge hanngaupen fra Burfjord ble funnet sittende apatisk på en vei. Etter et døgns observasjon ble prognosen vurdert som dårlig, og Statens naturoppsyn avlivet gaupa og sendte den inn til undersøkelse i samråd med Mattilsynet. Obduksjonen viste at gaupen var i god kondisjon og hadde hatt et akutt sykdomsforløp. Videre undersøkelser viste at viruset bare var tilstede i hjernen.

Ber folk rapportere om syke dyr

Det er viktig at befolkningen er oppmerksomme på syke dyr i områder med påvist HPAI i villfuglpopulasjonen, og rapporterer dette til Mattilsynet. Denne oppfordringen gjelder spesielt hvis dyrene viser sykdomstegn som beskrevet ovenfor. Fugleinfluensa kan også smitte til hund og katt. Vær oppmerksom på at det kan ligge døde og syke fugler i terrenget. Hunde- og katteeiere bør følge med og holde kjæledyrene unna disse.

Veterinærinstituttet overvåker fugleinfluensa hos dyr og følger i samarbeid med Folkehelseinstituttet med på om virusets arvestoff endrer seg på en slik måte at det blir bedre tilpasset og bedre kan smitte mellom pattedyr. Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet samarbeider om fugleinfluensaovervåking i EU-prosjektet One Health for Surveillance. FHI vurderer generelt risiko for smitte med fugleinfluensa til mennesker som svært lav. Les deres råd for å forebygge smitte av fugleinfluensa til mennesker her (FHI)

Les også:

Les nyhetssaken om døde måser i Troms

Les statusrapport om Fugleinfluensa (PDF)

Fakta om Fugleinfluensa

Kontaktperson:

Malin Rokseth Reiten

Veterinær/forsker vilthelse og viltpatologi
Vis telefonnummer
Send e-post

Del artikkel