Veterinærinstituttet, Norsk institutt for naturforskning (NINA), og NIVA nå i gang med å behandle Driva. Prosjektet er finansiert av Miljødirektoratet og Veterinærinstituttet har prosjektledelsen. Oppdraget går ut på å fjerne lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Det benyttes to metoder, den ene ved hjelp av klor som blir brukt for å drepe parasitten uten å skade laksen i elva. Denne delen av prosjektet er det NIVA som har ansvar for. Den andre metoden som brukes som et supplement i Driva er rotenon. Denne delen håndteres av Veterinærinstituttet.
I prosjektet er det etablert doseringsanlegg på en rekke lokaliteter i Driva og Litldalselva. Det er også plassert ut opptil 150 doseringsstasjoner i mange sidebekker.
Det var ved ett av disse mindre doseringsanleggene at det i helgen ble rapportert om en HMS-hendelse. To utenlandske turister på tur i området beskriver at de ble vitne til at det kom et smell og røyk fra doseringsstasjonen da de var i nærheten.
Anlegget var spesialtilpasset forholdene på det aktuelle stedet, og ulikt de andre anleggene i vassdraget.
Turistene rapporterte selv inn hendelsen til kommunen. De skal ha badet og drukket av vannet og var bekymret for om dette kunne ha skadet dem på noen måte, eller om røyken kan ha vært skadelig. Men metoden som brukes for å fjerne lakseparasitten, er den samme som brukes for å behandle drikkevann. Vannet er derfor ikke farlig å drikke eller bade i. Røyken kan ha gitt forbigående ubehag.
– Vi er først og fremst glade for at ingen ble skadet, sier NIVAs prosjektleder Anders Gjørwad Hagen, som legger til at årets del av gyrobehandlingen nå er gjennomført og det meste av utstyret er rigget ned.
– Som tidligere kommunisert er det viktig at folk holder avstand til disse doseringsstasjonene, selv om tilsvarende hendelse er usannsynlig ved de andre stasjonene i vassdraget, sier Gjørwad Hagen.
NIVA med partnere er nå i gang med å kartlegge hendelsesforløpet og er i direkte dialog med de involverte. Politiet er også varslet om hendelsen.
For spørsmål vedrørende klorbehandlingen kontakt:
Anders Gjørwad Hagen, Forskningsleder NIVA
Telefon: +47 959 28 778
e-post: anders.hagen@niva.no