Fugleinfluensa påvist i hobbyfuglehold i Trøndelag

Veterinærinstituttet har påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune i Trøndelag.

Illustrasjonsfoto av høner
Illustrasjonsfoto: Shutterstock.

Fuglene ble prøvetatt etter at flere høner døde brått. På grunn av mistanke om sykdom ble Mattilsynet varslet og tok deretter ut prøver som ble sendt til Veterinærinstituttet for analyser. Ved prøvetakingstidspunktet var 16 høner og to ender døde. Viruset som har blitt påvist i prøvene fra fuglene er et høypatogent fugleinfluensavirus av typen H5N5. Dette er første gang denne subtypen av viruset påvises hos tamme fugler i Norge. Det er gjort flere funn av denne virustypen hos villfugl i Norge i løpet av oktober og november i år.

Mattilsynet har innført en rekke restriksjoner rundt fugleholdet for å hindre videre smittespredning. Det er opprettet en vernesone på tre kilometer og en overvåkningssone på ti kilometer rundt gården. Sonene omfatter deler av Frøya og Hitra kommune. Les mer om dette hos Mattilsynet.

Veterinærinstituttet har også påvist fugleinfluensavirus av samme subtype hos måkefugl i Nord-Troms etter funn av et stort antall døde måker på et lite område. Les mer om det her.

Siden 2020 har det vært utbrudd av høypatogen fugleinfluensa i fem kommersielle fjørfebesetninger, tre hobbyfjørfehold og to fugleparker i Norge. Veterinærinstituttets siste statusrapport for fugleinfluensa, publisert i oktober, varsler at antallet tilfeller hos både villfugl og tamme fugler trolig vil øke i tiden fremover.

- I takt med at smitten øker blant villfugl i Norge, må vi også være forberedt på utbrudd blant tamme fugler. Godt smittevern er avgjørende for å forebygge slike utbrudd, sier Silje Granstad, fagansvarlig for fjørfe ved Veterinærinstituttet.

Høypatogen fugleinfluensa kan forårsake store lidelser blant fuglene som rammes, og sykdommen er vanligvis svært dødelig for høns. Utbruddene i Trøndelag og Nord-Troms understreker viktigheten av smittevern. I Trøndelag har sykdommen rammet fugler som har gått fritt ute på områder der villfugl også har adgang. Virus kan smitte fra villfugl til tamfugl gjennom indirekte kontakt, eksempelvis dersom tamfugl kommer i kontakt med avføring fra smittet villfugl. Fôr og vannkilder bør plasseres på steder som ikke er tilgjengelig for villfugl.

I sjeldne tilfeller kan pattedyr smittes med fugleinfluensavirus. Risiko for smitte til mennesker regnes som svært lav, ifølge Folkehelseinstituttet. Publikum oppfordres til å ikke ta på syke eller døde fugler. Hunder og katter bør holdes unna syke og døde fugler. Meld ifra til Mattilsynet ved mistanke om fugleinfluensa hos fugler eller andre dyr.

Les mer om fugleinfluensa her.

Del artikkel