Dyreholdet består av 18 000 fjørfe som holdes i to separate bygninger. Det er så langt bare påvist fugleinfluensa hos fjørfe i en av bygningene. Som en respons på utbruddet vil Mattilsynet avlive alle fjørfe i bygningen hvor det er påvist smitte og etablere en verne- og overvåkingssone med henholdsvis tre og ti kilometers radius fra den rammede gården. Innenfor disse sonene gjelder restriksjoner som berører alle som holder fugler. Les mer om dette på Mattilsynets nettsider
Veterinærinstituttet er nasjonalt referanselaboratorium for aviær influensa og lager jevnlig oppdaterte oversikter om forekomsten av fugleinfluensa i Norge. I en risikovurdering fra 11. januar 2024 advarte Veterinærinstituttet om økt risiko for utbrudd i norske fjørfebesetninger de kommende månedene, særlig i områder der det er mye andefugl tett på fjørfegårder. Veterinærinstituttet anbefalte derfor sammen med Mattilsynet at både kommersielle fjørfehold og dyrehold med fugler i fangenskap burde ha økt fokus på smitteverntiltak. I tillegg anbefalte Veterinærinstituttet og Mattilsynet at dyrehold med fugler i kommunene Stavanger, Randaberg, Sola, Sandnes (unntatt tidl. Forsand kommune), Klepp, Time og Hå burde gjøre tiltak for å øke biosikkerheten.
Les mer i siste statusrapport fra Veterinærinstituttet.
Høypatogen fugleinfluensa er en fjørfesykdom på nasjonal liste 1.
- Viruset kan forårsake store lidelser hos fuglene som rammes, og sykdommen er vanligvis svært dødelig for høns, sier Silje Granstad, veterinær og fagansvarlig for fjørfe ved Veterinærinstituttet.
Les mer om fugleinfluensa i Norge her.
Meld ifra til Mattilsynet ved mistanke om fugleinfluensa hos fugler eller andre dyr.