Fugleinfluensa påvist hos viltlevende fugler i Nord-Europa

Oppdatert 18.11.2016: Veterinærinstituttet har bidratt til en ny risikovurdering av viruset A H5N8 hos viltlevende fugler og fjørfe. Selv om utbruddet i Europa øker i omfang både hos viltlevende fugler og fjørfe, er den norske situasjonen uendret i forhold til varsel av 11.11.2016 (se under) fra Veterinærinstituttet og Mattilsynet: Risikoen for smitte til den norske fuglepopulasjonen ansees fortsatt som svært lav. Dette vil kunne endre seg dersom H5N8 blir påvist lenger nord i Danmark eller i Sverige. 

Risikoanalysen er publisert av Folkehelseinstituttet 18. november 2016.

Varsel 11.11.2016: Fødevarestyrelsen i Danmark rapporterte 10. november om funn av høypatogent fugleinfluensavirus (HPAI) H5N8 i en gruppe ender funnet på Møn, Sydsjælland, og en and funnet i København. Danmark er så langt det siste blant en rekke europeiske land som i løpet av de siste ukene har påvist fugleinfluensa hos viltlevende fugler.

Så langt har det kun blitt rapportert om smitte til én kommersiell besetning, en flokk med slaktekalkun i Ungarn.

Funn av H5N8 i Europa kommer kun noen uker etter at viruset ble påvist hos en rekke viltlevende fugler i og rundt New Dehli, og hos kommersielle ender flere andre steder i India.

(HPAI) H5N8 forårsaket flere utbrudd av influensa hos fjørfe i Japan, Sør Korea og Kina i begynnelsen av 2014, og viruset beveget seg videre til Europa senere samme år. Det var første gang H5N8 ble påvist i Europa, og utbruddet rammet et stort antall kommersielle flokker i flere land. Viruset ble den gang verken påvist i Danmark eller i Norge, men man fant viruspositive fugler både i England og i Sverige.

Liten risiko for smitte til Norge

-Siden smitten hovedsakelig finnes hos viltlevende fugler, vurderes migrerende fugler som en smitterisiko for europeisk fjørfe. Risikoen for smitteintroduksjon til Europa via trekkfugl under dagens situasjon vil først og fremst være knyttet til fugler som følger en sydvestlig trekkrute fra østlige hekkeområder. Disse hekkeområdene ligger imidlertid utenfor den østatlantiske hovedtrekkruta som Norge er en del av. Det vurderes derfor at det er liten risiko for smitteintroduksjon fra disse områdene til Norge via høst-/vintertrekkende fugler. Risikoen kan endres avhengig av klimatiske forhold, som islegging av åpent vann, sier Siri Kulberg Sjurseth, forsker ved Veterinærinstituttet.

På bakgrunn av dette vurderes sannsynligheten for smitteintroduksjon med høypatogen H5N8 via trekkfugl til fjørfe og andre fugler holdt i fangenskap i Norge per november 2016 som veldig lav.

-Det er allikevel viktig å påpeke viktigheten av å opprettholde en god biosikkerhetsrutine i og rundt fjørfeanlegg, sier Sjurseth

Aktiv overvåking av fugleinfluensa

I Norge har vi både passiv og aktiv overvåking av fugleinfluensa hos viltlevende fugler. Dette innebærer både undersøkelse av fugler som finnes døde og undersøkelse av ender og måker skutt under jakt. Veterinærinstituttet har til enhver tid oppegående laboratoriemetodikk for å følge opp eventuell mistanke om fugleinfluensa i Norge. Vi oppdaterer kontinuerlig også vurderingen av risiko for smitteintroduksjon til Norge.

Les mer om fugleinfluensa

Nettmelding fra Mattilsynet 

Del artikkel