Fortsatt alvorlig E. coli-utbrudd

E-coli-utbruddet som ble oppdaget i Norge i sommer pågår fortsatt. Det er så langt påvist smitte hos 20 personer. De ble syke fra juli til september i år og alle er smittet i Norge. Veterinærinstituttet deltar i oppklaringen av utbruddet sammen med Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.

Det var i juli i år at Folkehelseinstituttet varslet Mattilsynet om et nasjonalt utbrudd med mage-tarmbakterien EHEC (en gruppe av E. coli som forårsaker alvorlig sykdom). Det var da påvist smitte hos et fåtall personer, bosatt i ulike deler av landet.

Utbruddsetterforskningen pågår

Det ble derfor igangsatt utbruddsetterforskning i tett samarbeid mellom Mattilsynet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og kommuneoverleger. Veterinærinstituttet deltar i oppklaringen av utbruddet sammen med Mattilsynet og Folkehelseinstituttet ved å analysere prøver og bidra i diskusjonen om mulige smittekilder.

Utbruddsbakterien er funnet i hamburger, men også andre kjøttdeig- og farseprodukter hvor de samme råvarene har blitt brukt, er trukket tilbake. Sporingsarbeidet er komplisert, og Mattilsynet kan ikke utelukke at flere produkter kan bli trukket fra markedet. FHI presiserer at det derfor er svært viktig at folk følger rådene for god mathygiene.

Escherichia coli finnes i tarmen hos mennesker og varmblodige dyr og er som oftest ufarlige, men noen grupper av E. coli kan gi sykdom hos mennesker. Enterohemoragisk E. coli (EHEC), som er en del av gruppen Shigatoksinproduserende E. coli (STEC), er en av gruppene av sykdomsframkallende E. coli. Drøvtyggere, og særlig storfe, regnes som det viktigste reservoaret for STEC, og finnes særlig i tarmen. Herfra kan bakterien overføres til kjøtt ved slakting. Ved oppmaling av kjøtt vil bakterier, som i utgangpunktet er på overflaten av kjøttet, blandes inn i kjøttmassen og fordeles slik at det kan være noen deler av kjøttmassen som har mye og andre som har lite eller ingen bakterier.

Bakterien kan gi svært alvorlig sykdom

-Burgere og andre matvarer med oppmalt kjøtt som er lite eller er medium stekt, vil kunne ha bakterien i den rå delen av kjøttet. Bakterien kan gi den svært alvorlige sykdomstilstanden hemolytisk uremisk syndrom (HUS), som kan føre til akutt nyresvikt, og barn, eldre og de med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt. Det derfor er ekstra grunn til å passe på at burgere er gjennomstekt før de gis til barn. Dette gjelder også burgere som har vært fryst, forteller matbakteriolog og forsker ved Veterinærinstituttet Gro Skøien Johannessen.

Les nettmelding hos Mattilsynet.

Les nettmelding hos Folkehelseinstituttet.

Fakta om E.coli.

Del artikkel