Det var forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) som sammen med fagansvarlig for vilthelse ved Veterinærinstituttet rykket ut på fredag morgen da det gikk et villsvin i en av fellene til NINA i Halden kommune i Viken. Det er en ung hann på 68 kg som nå er det første villsvinet merket med GPS-sender i Norge. Villsvinet ble fanget i en standard fangstbås som er utviklet i Sverige, og ble immobilisert med bedøvelsespil, skriver NINA på sine nettsider.
Fagansvarlig for vilthelse ved Veterinærinstituttet, Jørn Våge, deltok på merkingen som veterinær i felt. Blant annet tok han blodprøver av dyret, samt svaberprøver for å avdekke hvilke bakterier dyret har med seg. Dette dyret er det første av flere som skal få montert radiosender, noe som skal bidra til å bedre forstå bevegelsesmønsteret, arealbruken og spredningsmønsteret til villsvin i Norge.
Dette blir et viktig arbeid for å få forståelse for utbredelsen av villsvin i Norge, og for å sikre at vi har bedre kontroll dersom det skal komme en smittsom sykdom som må håndteres, sier Jørn Våge.
Et viktig fokus har vært den alvorlige virussykdommen Afrikansk svinepest som har herjet i Europa, men for norske jegere er det også relevant å vite at salmonella forekommer hos villsvin her til lands.
- Salmonella kan gi sykdom hos mennesker, og god hygiene i håndtering av villsvin er derfor viktig minner Våge om.
Og oppfordringen er klar og tydelig til jegere på villsvinjakt: Vær så snill, ikke skyt merkede villsvin.
NINA skriver videre at vi vet i dag lite om villsvinene i Skandinavia. Sverige har en større bestand som stammer fra rømte dyr fra innhegninger, og det er denne som nå holder på å etablere seg i Norge. Villsvinet er en fremmed art i Norge og regnes som uønsket. Uansett forvaltningsmål er det viktig å få kunnskap om områdebruk og spredning hos villsvin her i nord.
Her kan du lese mer om:
Veterinærinstituttets helseovervåkingsprogram på villsvin
Villsvin (www.nina.no)