
Norsk akvakultur er under stadig endring, med nye produksjonsformer og produksjonsstrategier.
- Det er behov for å forstå hvordan endringene påvirker biosikkerheten i næringen. Videre trengs det å etablere standardiserte verktøy for å overvåke og opprettholde god biosikkerhet, sier forsker og prosjektleder, Hilde Sindre ved Veterinærinstituttet.
Smitte spres med vann
Smittestoffer i norsk akvakulturnæring spres ofte med vann. Vannbehandling, lokalisering av anlegg i sjø, og plassering av innløp og utløp for landbaserte anlegg er avgjørende for å hindre både introduksjon og utslipp/spredning av smittestoffer. Det er krav om kontroll av at desinfeksjonsanlegg fungerer som de skal i felt, men dagens forskrift om desinfeksjon av vann beskriver ikke hvilke metoder som skal benyttes. Næringen har derfor etterlyst standard protokoller som kan benyttes, for å gjøre det enklere å kontrollere desinfeksjonseffekten.
Sikre god biosikkerhet uavhengig av driftsform
I prosjektet «WaterSafe» er målet å bedre biosikkerheten i akvakulturnæringen gjennom å foreslå prinsipper, tiltak og rutiner som sikrer god biosikkerhet uavhengig av driftsform, og å utvikle bedre metoder for å evaluere effekten av vanndesinfeksjon.
Prosjektet vil samarbeide tett med en rekke næringsaktører som brønnbåtselskaper, settefiskanlegg og andre landbaserte anlegg, noe som sikrer god næringsmedvirkning gjennom prosjektperioden.
Prosjektnummer hos FHF er (FHF902001).
Mer om prosjektet: Prosjektside