Veterinærinstituttet fikk i slutten av mai melding om syk og død fisk i Enningdalselva (Berbyelva) i Østfold i forbindelse med oppstart av årets fiskesesong. Fisken fra denne elven har tydelige sår på finnene og blødninger i huden under buken.
Etter det har det kommet meldinger om syk og død villaks med lignende symptomer i Sandvikselven i Akershus, Tovdalselva (Aust-Agder), Mandalselva (Vest-Agder), Bjerkreimselva i Bjerkreim (Rogaland), Emblemselva i Ålesund (Møre og Romsdal), Nidelva (Agder) og Otra (Agder).
- Det er normalt at noe villaks i en elv dør. Spørsmålet er imidlertid om det er snakk om et utbrudd av noe smittsomt og om fisken i de ulike elvene lider av det samme. Det jobber vi med å finne ut av, sier Lars Erik Rondestveit, seniorinspektør i Mattilsynet avdeling Østfold og Follo.
- Det er heller ikke nødvendigvis slik at dødsårsaken er den samme selv om bildet ser likt ut, legger han til.
Fiskehelsepersonell fra Veterinærinstituttet og Mattilsynet har vært ute og tatt ut prøver. I tillegg har fiskere fra Enningdalselven og Sandvikselven kommet til Veterinærinstituttet i Oslo med syk og død fisk. Prøvene blir undersøkt videre ved Veterinærinstituttet.
Ingen konkrete mistanker
Status per 12. juni er at Veterinærinstituttet ikke har påvist noen meldepliktige eller annen sykdom i elvene Enningdalselva og Sandvikselven. Svar på øvrige undersøkelser fra disse elvene følger i tiden framover.
Veterinærinstituttet starter å analysere prøver fra de andre elvene, så rask prøvene er i hus.
- Foreløpig har vi ikke noen konkret mistanke til hva fisken lider av. Derfor jobber vi bredt. Diagnostikere og forskere samarbeider og benytter et bredt spekter av faglige metoder som histopatologi, cellekultur, dyrking av bakterier samt PCR og andre molekylærbiologiske metoder, sier Ole Bendik Dale, seksjonsleder for forskningsseksjonen for akvatisk biosikkerhet ved Veterinærinstituttet.
Veterinærinstituttet og Mattilsynet jobber i håp om å oppklare saken raskt.
Viktig at mulige smittestoffer uskadeliggjøres
Alle brukere av elver, som fiskere og padlere, er pålagt å gjøre viktige forebyggende tiltak for å unngå spredning av eventuell sykdomssmitte.
Det er forbudt å flytte levende eller død fisk til andre vassdrag eller andre deler av samme vassdrag. Dette kravet gjelder uansett, og er særlig viktig å overholde nå som vi er i en situasjon der det dør fisk uten at man så langt kjenner årsaken.
I tillegg er det viktig at det mulige smittestoffet uskadeliggjøres. For å hindre spredning av mulig smittestoff skal fiskeutstyr, båter og andre gjenstander som er brukt i et vassdrag desinfiseres før de flyttes til andre steder. Desinfeksjon kan for eksempel skje med Virkon S.
Meld fra til Mattilsynet
Dersom noen observerer eller fanger fisk som ser syk ut, er det viktig å melde fra til Mattilsynet.
Les også:
08:06:2019: Jakter årsaken til syk laks i Enningdalselva (Berbyelva)
31.05.2019: Har tatt ut prøver i Enningdalselva (Berbyelva)
27.05.2019: Undersøker død villaks i Enningdalselva (Berbyelva) - inkludert video av syk fisk