-Det er ikke uvanlig at ville fugler, spesielt småfugler om vinteren, er smittet med Salmonella, og det hender at katter smittes ved direkte eller indirekte kontakt med avføring fra fugl eller ved å fange småfugl, sier veterinær Bjarne Bergsjø ved Veterinærinstituttet.
Salmonella kan gi feber og diaré hos flere ulike dyrearter og mennesker. Veterinærinstituttet og Mattilsynet oppfordrer katteeiere til å oppsøke veterinær dersom katten blir syk med feber og nedsatt allmenntilstand. Veterinæren vil vurdere om det er aktuelt å sende inn prøve for Salmonellaundersøkelse.
I 2020 ble bakterien påvist i prøver fra nær 400 katter, noe som mest sannsynlig skyldes mye Salmonella Typhimurium på småfugl det året.
Salmonellose hos småfugl på fôringsplasser opptrer oftest på etterjulsvinteren med en topp i februar til april. Det er stor variasjon fra år til år i forekomst og enkelte år kan det være store utbrudd. Fuglene blir ofte syke og kan være lettere for katter å fange. Lite snø i samme periode kan trolig bidra til at kattene er mer på fuglejakt.
-Veterinærer som mistenker salmonellainfeksjon hos katt, skal melde fra til Mattilsynet. Salmonellose er en meldepliktig sykdom hos dyr, og det anbefales å sende prøve til Veterinærinstituttet som er det nasjonale referanselaboratoriet for Salmonella hos dyr i Norge.
Bergsjø forklarer at katter flest vil bli kvitt salmonellainfeksjonen etter kort tid, men noen katter kan skille ut bakteriene i avføring over lengre tid. Enkelte katter med mer alvorlig allmenpåkjenning vil ha behov for væskebehandling og støtteterapi hos veterinær. Det er generelt ikke anbefalt å behandle salmonellapositive katter med antibiotika.