Krepsepest er en høyst smittsom og dødelig sykdom for edelkreps og all europeisk ferskvannskreps. Krepsepest forårsakes av parasitten Aphanomyces astaci og kan spres ved transport av båter og utstyr som har vært brukt i smittede vassdrag. Spredning av krepsepest er også ofte knyttet til ulovlig flytting av kreps, både innad i og/eller mellom vassdrag.
Med bakgrunn i krepsepestutbruddet i Hæravassdraget, endrer Mattilsynet forskrift om sone for å bekjempe den listeførte sykdommen krepsepest i Glomma, vassdragssystem 002, Innlandet og Viken, og utvider eksisterende restriksjonssone.
Hovedinnholdet i forskriften
- Formålet med endringsforskriften er å begrense spredning av sykdommen krepsepest hos ferskvannskreps innenfor forskriftens virkeområde.
- Restriksjonssonen omfatter hovedløpet av Glomma i Innlandet og Viken nedstrøms Braskereidfoss i Våler kommune, samt sideløp nedenfor Braskereidfoss oppstrøms til nærmeste naturlige eller kunstige vandringshinder for kreps. Restriksjonssonen omfatter også hovedløpet av Lekumelva/Mysenelva/Hæra i Viken nedstrøms demning ved Foss (Trøgstad, koordinater 59.66693 11.3560518) i Indre Østfold kommune, samt sideløp nedenfor demningen ved Foss oppstrøms til nærmeste naturlige eller kunstige vandringshinder for kreps. Det inkluderer, men er ikke begrenset til, sideelvene Dalselva og Dugla. Restriksjonssonen omfatter i tillegg landområdene 1000 m på hver side av høyeste målte vannstand etter 1. mai 2005.