![Koronavirus rapporteres bare å infisere pattedyr. Foreløpig er det ingen holdepunkter som tyder på at viruset SARS-CoV-2, som forårsaker covid-19, kan smitte vannlevende matdyr (fisk, krepsdyr, bløtdyr, amfibier). Foto: Rudolf Svensen, UW Photo](/nyheter/ekspertgruppe-ser-ubetydelig-covid-19-risiko-knyttet-til-akvatiske-matdyr/_/image/3526cfac-9c48-42bc-b9e2-92f510a9a6db:e74e597c47935f63966e34ce02044d67e2a379bb/max-2400/Laks%20i%20merd%20rsv070cd005_web.jpg)
En artikkel om temaet er utarbeidet på initiativ fra The Food and Agriculture Organization (FAO) som svar på behovet for klar kommunikasjon angående covid-19 og bekymring for potensiell forurensning av akvatiske dyr brukt som mat. Avdelingsdirektør Edgar Brun ved Veterinærinstituttet har deltatt som norsk representant.
Koronavirus rapporteres bare å infisere pattedyr. Foreløpig er det ingen holdepunkter som tyder på at viruset SARS-CoV-2, som forårsaker covid-19, kan smitte vannlevende matdyr (fisk, krepsdyr, bløtdyr, amfibier). Derfor spiller ikke disse dyrene en epidemiologisk rolle i å spre covid-19 til mennesker.
Akvatiske matdyr og deres produkter, som alle andre overflater, kan potensielt bli forurenset med SARS-CoV-2, spesielt når de håndteres av mennesker som er smittet med viruset. Likevel, med riktig mathåndtering og hygiene, bør sannsynligheten for forurensning av vannlevende dyr eller deres produkter med SARS-CoV-2 være ubetydelig.
Artikkelen er publisert på siden til Asian Fishery Organization.