
- Tallene viser at den oppgangen vi har hatt i dødelighet de siste årene heldigvis ikke fortsatte i 2024. Om dette er starten på en ny trend, er det for tidlig å si, men vi ser at mange oppdrettere jobber målrettet med ulike strategier for å få ned dødeligheten, sier avdelingsdirektør for fiskehelse og fiskevelferd ved Veterinærinstituttet, Ingunn Sommerset.
Dødeligheten (også kalt dødelighetsrisiko) for oppdrettslaks i sjøfasen på 15,4 % i 2024 er omtrent på nivå med tallet for 2021. Antall døde oppdrettslaks i sjøfasen i 2024 var 57,8 millioner, som er en nedgang fra 62,8 millioner i 2023. Det er likevel høyere enn i 2022. Det kan komme endringer i tallgrunnlaget for 2024 på grunn av etterrapporteringer. Dette kan gi noen mindre korreksjon på disse overordnede tallene.
Den største årlige nedgangen i dødelighet sees i produksjonsområde (PO) 2 Ryfylke og PO3 Karmøy til Sotra: PO2 hadde 22,4% i 2023 og 12,2% i 2024 (endring på -10,2 prosentpoeng) og PO3 hadde 25,7% i 2023 og 17,5% 2024 (endring på - 8,2 prosentpoeng). PO6 Nordmøre og Sør-Trøndelag hadde høyest dødelighet i 2024 med 22,4 %, opp fra 16,3 % i 2023.
PO4 (Nordhordaland til Stadt) hadde en dødelighet på 20,2 %, litt opp fra året før. PO-ene i Nord-Norge har stort sett litt nedgang, men i PO11 (Kvaløya – Loppa) er det litt opp fra 9,8 til 10,2 % og PO12 (Vest-Finnmark) er opp fra 12,7 til 14,2 %.
%20(2).jpg)
Veterinærinstituttet benytter en veldokumentert og etablert metode for å beregne årlig dødelighet. Det blir gjort ved å beregne en gjennomsnittlig dødelighetsrate for hver måned, som legges sammen til en årlig rate. Denne kan gjøres om til årlig dødelighetsrisiko, som oppgis i prosent. Metoden tar hensyn til at mengden fisk i merdene varierer gjennom året, og gir et godt bilde av situasjonen på anleggene gjennom den aktuelle perioden og er derfor en god indikator på fiskehelse og fiskevelferd.
- Hva som ligger bak dødelighetstallene i 2024 og andre forhold som påvirker helse og velferdssituasjonen til norsk oppdrettsfisk, vil vi komme tilbake til i Fiskehelserapporten, sier Sommerset.
Fiskehelserapporten skal legges fram under FriskFisk-konferansen i Tromsø 11. mars.
Årlig dødelighet i prosent hos oppdrettslaks (sjøfasen) per produksjonsområde
Produksjonsområde (P.O.) Nummer | Geografisk område | 2024 | 2023 | |
1 | Svenskegrensen til Jæren | 19,2 % | 7,7 % | |
2 | Ryfylke | 12,2 % | 22,4 % | |
3 | Karmøy til Sotra | 17,5 % | 25,7 % | |
4 | Nordhordland til Stadt | 20,2 % | 17,9 % | |
5 | Stadt til Hustadvika | 16,7 % | 16,9 % | |
6 | Nordmøre og Sør-Trøndelag | 22,4 % | 16,3 % | |
7 | Nord-Trøndelag med Bindal | 14,4 % | 11 % | |
8 | Helgeland til Bodø | 11,6 % | 17,6 % | |
9 | Vestfjorden og Vesterålen | 9,1 % | 13 % | |
10 | Andøya til Senja | 12,2 % | 13,8 % | |
11 | Kvaløya til Loppa | 10,2 % | 9,8 % | |
12 | Vest-Finnmark | 14,2 % | 12,7 % | |
13 | Øst-Finnmark | 4,1 % | 5,3 % |
|