Dødelighet i lakseoppdrett litt ned i 2024

I 2024 var dødeligheten hos oppdrettslaks i sjøen på 15,4 prosent, ned fra 16,7 året før. Ifølge månedlige rapporteringer av tapstall ble det registrert 57,8 millioner døde oppdrettslaks i sjøfasen i 2024. Dette er tall oppdretterne selv har meldt inn til Fiskeridirektoratet.

Oppdrettsanlegg i Harstad_Foto Harrieth Lundberg.jpg
Flere områder har hatt en nedgang i dødelighet hos oppdrettslaks, mens Produksjonsområde 6, Nordmøre og Sør-Trøndelag hadde en klar oppgang.

- Tallene viser at den oppgangen vi har hatt i dødelighet de siste årene heldigvis ikke fortsatte i 2024. Om dette er starten på en ny trend, er det for tidlig å si, men vi ser at mange oppdrettere jobber målrettet med ulike strategier for å få ned dødeligheten, sier avdelingsdirektør for fiskehelse og fiskevelferd ved Veterinærinstituttet, Ingunn Sommerset. 

Dødeligheten (også kalt dødelighetsrisiko) for oppdrettslaks i sjøfasen på 15,4 % i 2024 er omtrent på nivå med tallet for 2021. Antall døde oppdrettslaks i sjøfasen i 2024 var 57,8 millioner, som er en nedgang fra 62,8 millioner i 2023. Det er likevel høyere enn i 2022. Det kan komme endringer i tallgrunnlaget for 2024 på grunn av etterrapporteringer. Dette kan gi noen mindre korreksjon på disse overordnede tallene.

Den største årlige nedgangen i dødelighet sees i produksjonsområde (PO) 2 Ryfylke og PO3 Karmøy til Sotra: PO2 hadde 22,4% i 2023 og 12,2% i 2024 (endring på -10,2 prosentpoeng) og PO3 hadde 25,7% i 2023 og 17,5% 2024 (endring på - 8,2 prosentpoeng). PO6 Nordmøre og Sør-Trøndelag hadde høyest dødelighet i 2024 med 22,4 %, opp fra 16,3 % i 2023.  

PO4 (Nordhordaland til Stadt) hadde en dødelighet på 20,2 %, litt opp fra året før. PO-ene i Nord-Norge har stort sett litt nedgang, men i PO11 (Kvaløya – Loppa) er det litt opp fra 9,8 til 10,2 % og PO12 (Vest-Finnmark) er opp fra 12,7 til 14,2 %.

Ingunn Sommerset (3) (2).jpg
- Det er for tidlig å si om fjorårets nedgang er starten på en ny trend, sier avdelingsdirektør for fiskehelse- og fiskevelferd ved Veterinærinstituttet, Ingunn Sommerset.

Veterinærinstituttet benytter en veldokumentert og etablert metode for å beregne årlig dødelighet. Det blir gjort ved å beregne en gjennomsnittlig dødelighetsrate for hver måned, som legges sammen til en årlig rate. Denne kan gjøres om til årlig dødelighetsrisiko, som oppgis i prosent. Metoden tar hensyn til at mengden fisk i merdene varierer gjennom året, og gir et godt bilde av situasjonen på anleggene gjennom den aktuelle perioden og er derfor en god indikator på fiskehelse og fiskevelferd.

- Hva som ligger bak dødelighetstallene i 2024 og andre forhold som påvirker helse og velferdssituasjonen til norsk oppdrettsfisk, vil vi komme tilbake til i Fiskehelserapporten, sier Sommerset.

Fiskehelserapporten skal legges fram under FriskFisk-konferansen i Tromsø 11. mars.

Årlig dødelighet i prosent hos oppdrettslaks (sjøfasen) per produksjonsområde

Produksjonsområde (P.O.)

Nummer

Geografisk område

2024

2023

1

Svenskegrensen til Jæren

19,2 %

7,7 %

2

Ryfylke

12,2 %

22,4 %

3

Karmøy til Sotra

17,5 %

25,7 %

4

Nordhordland til Stadt

20,2 %

17,9 %

5

Stadt til Hustadvika

16,7 %

16,9 %

6

Nordmøre og Sør-Trøndelag

22,4 %

16,3 %

7

Nord-Trøndelag med Bindal

14,4 %

11 %

8

Helgeland til Bodø

11,6 %

17,6 %

9

Vestfjorden og Vesterålen

9,1 %

13 %

10

Andøya til Senja

12,2 %

13,8 %

11

Kvaløya til Loppa

10,2 %

9,8 %

12

Vest-Finnmark

14,2 %

12,7 %

13

Øst-Finnmark

4,1 %

5,3 %

 

 

Kontaktpersoner

Del artikkel