Direktørene fra veterinærinstuttene i Norden og Baltikum samlet

21.-22. september var Veterinærinstituttet vertskap for møte mellom toppdirektørene ved de nordiske og baltiske veterinærinstitutt. Som vanlig ble erfaringer rundt beredskap og aktuelle sykdommer diskutert. I lys av dagens geopolitiske situasjon, ble organisering av sikkerhetsarbeidet spesielt vektlagt.

 - Vi kan lære så mye av hverandre og hvordan vi kan samarbeide – nå og fremover i tid. Først og fremst er dette er forum for gode uformelle samtaler med erfaringsutveksling på mange områder sier administrerende direktør Torill Moseng.  ̶ Nettopp slike uformelle samlinger er viktig for å skape et godt samarbeidsklima.

Utvekslet erfaringer med håndtering av aktuelle sykdommer

Aktuelle sykdommer som afrikansk svinepest ble tatt opp spesielt ettersom det er blitt et svært aktuelt tema etter påvisningen på villsvin i vårt naboland. Direktør ved det svenske veterinærinstituttet (SVA), Ann Lindberg fortalte om hvordan Sverige håndterer situasjonen med påvisningen av afrikansk svinepest i Sverige.

- Vi fikk en veldig god statusoppdatering om situasjonen på og de praktiske utfordringene rundt håndteringen av afrikansk svinepest av Lindberg, forteller Moseng. Direktørene fra de baltiske instituttene, delte sine erfaringer og gav oppdateringer av overvåkningen som gjennomføres i de baltiske stater der afrikansk svinepest er endemisk til stede.

Alle landene har vært berørt og hatt utfordringer vedrørende håndteringen av høypatogen fugleinfluensa, men opptredenen har vært ulik. I Finland hadde de eksempelvis særlige utfordringer med spredning til mink. Virus i pelsdyr kan mutere til virus som kan smitte til menneske. Dette gjør at de finske veterinærmyndigheter overvåker fugleinfluensavirus i alle sine pelsdyrfarmer.

Under samlingen kom det fram at Finland har åpnet et nasjonalt hunderegister. Dette skal være obligatorisk for alle hundeeiere å registrere hunden sin i og de planlegger nå et tilsvarende register for katt.

 ̶ Dette vil gi Finland et godt grunnlag for å få oversikt over hundebestanden i landet. En slik oversikt vil kunne bli nyttig ved eksempelvis håndtering av omfattende sykdomsutbrudd, sier Moseng.

Om likt og ulikt

De ulike veterinærinstituttene i de ulike landene er ulikt organisert og oppgaven er tildels forskjellige. Dette bygger på ulike forutsetninger i hvert land.

Derfor ble det mange diskusjoner om administrative og overordnede forhold diskutert.

Eksempelvis ble felles utfordringer angående forsendelser av rutinemessige prøver og prøveforsendelse av ulike kategorier i en krisesituasjon diskutert samt økte priser på forsendelser.

Under diskusjonen rundt sikkerhet kom det frem at veterinærinstituttene er ulikt involvert i beredskap og sikkerhet ved eksempelvis atomberedskap. Utfordringene vedrørende den geopolitiske situasjonen er også ulike og dette ble berørt i samtalene.

Imponert over nybygget på Ås

Direktørene fikk flere omvisninger i mange av laboratoriene og de tekniske rom. De uttrykte at de var mektig imponert over fasilitetene i nybygget på Ås som Veterinærinstituttet har i Norge, og det kom frem at mange ønsket seg bedre og større lokaler.

Del artikkel