Digitalt «besøk» av Fiskeri- og sjømatministeren

Denne saken er eldre enn to år

God fiskehelse og velferd er grunnlaget for bærekraftig oppdrett. Det uttalte Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen etter møte med Veterinærinstituttet torsdag 12. november. Dette var et planlagt besøk som ble gjort om til et digitalt møte.

En rekke sentrale representanter fra Nærings- og fiskeridepartementet deltok i møtet. Adm. direktør Gaute Lenvik og avdelingsleder for blå sektor, Edgar Brun, holdt hovedinnleggene fra Veterinærinstituttet. Temaene dreide seg blant annet om sykdom, velferd og bærekraft, og om behovet for å samle nasjonale data for å redusere andelen laks som dø før den skal slaktes.

Det ble også vist en ny video som viser gangen i ILA-diagnostikk. 

Etter møtet svarte Ingebrigtsen på noen spørsmål om dagens temaer:

Hva er ditt hovedinntrykk etter møtet med Veterinærinstituttet?

–Hovedinntrykket er at Veterinærinstituttet jobber med et svært viktig område som er helt avgjørende for om vi skal lykkes med å få til vekst innenfor fiskeri- og sjømatnæringen. Dere er faglig solide, og gjør et grundig arbeid.

Hvordan vurderer du Veterinærinstituttets rolle når det gjelder å sikre bærekraft i oppdrettsnæringen?

–Fisk som har god helse og velferd vokser godt og legger slik grunnlaget for bærekraftig oppdrett. Det er viktig for næringa, forvaltninga og forbrukerne. Forvaltninga er avhengig av et faglig sterkt og uavhengig forskningsinstitutt på dette området. Det er også næringa. Vi er alle avhengig av et institutt som er faglig solid, har god oversikt, oppdager og oppklarer nye sykdommer raskt for å gi de beste rådene til både forvaltning og næring. Jeg oppfatter Veterinærinstituttet som en faglig sterk rådgiver og viktig pådriver i det viktige arbeidet med å få bedre fiskehelse.

Hva ser du på som de viktigste utfordringene for oppdrettsnæringen fremover?

–Havbruksnæringen er i stadig vekst. Regjeringen fører en fremtidsrettet havbrukspolitikk som legger til rette for bærekraftig forvaltning, verdiskaping og arbeidsplasser langs kysten. Som sagt, er god fiskehelse og velferd er grunnlaget for bærekraftig oppdrett. Vi må ha kontroll med sykdom og sørge for at fisken har et godt liv fram til slakt.

Rundt 50 mill. laks dør årlig før de er klare for slakting. Hvordan ser du for deg å få ned dødeligheten?

–Jeg tror den beste måten å redusere dødeligheten på er ved å bedre helse og velferd hos oppdrettslaksen. Here må vi jobbe langs flere akser. Dette er ikke en utfordring med en enkel løsning. Ansvaret for å ta vare på fisken ligger hos oppdretter. Men myndighetene skal bidra gjennom kunnskapsbygging, veiledning og regelverksutvikling. Når statistikken brytes ned er det tydelig at det er mulig å bli bedre. At noen selskap har et svinn på under 4 prosent, mens andre ligger betraktelig høyere viser at det er noe å hente. Jeg er derfor opptatt av at næringen, i samråd med forskning og forvaltning, må jobbe aktivt for at "beste praksis" etableres og tas i bruk.

Del artikkel