Brobyggende åpning i den marine klyngen i Bergen

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet Bergen har flyttet fra Bontelabo til Marineholmen i Bergen. Dette ble markert og feiret behørig 15. februar med seminar og omvisning i de nye lokalene som befinner seg midt i kunnskapsklyngen på Marineholmen. Hele arrangementet er nå tilgjengelig i opptak.

På gjestelisten stod sentrale personer fra oppdrettsnæring, andre forsknings- og utdanningsinstitusjoner, fiskehelsetjenesten, politikere og firmaer som driver med utvikling, analyser og testing. Se hele arrangementet eller selvvalgte deler av det faglige program med presentasjoner her.

−Med denne flyttingen ønsker vi å komme tettere på og bli en integrert del av havbruksnæringen for å bidra til at Norge får en bærekraftig sjømatnæring, sammen skal vi løfte fiskehelsen til nye høyder, sa administrerende direktør ved Veterinærinstituttet Gaute Lenvik innledningsvis. Lenvik sa også at nærheten til forskningsmiljøene på Marineholmen legger til rette for bedre forhold for forskning på fiskehelse, og nevner bl.a. de landbaserte oppdrettsanleggene (RAS-anlegg) som viktig å forske på for å sikre fiskehelse og velferd for fisken.

Byrådsleder i Bergen Harald Schjelderup holdt en hilsningstale i starten av markeringen.

−Jeg er stolt, kry og imponert over det som foregår på Marineholmen. Dette er et marint kraftsenter. Veterinærinstituttet representerer en unik og nødvendig kompetanse og har et bredt spekter av oppgaver de løser. Det er stadig nye trusler mot fiskehelsen. Vi er derfor veldig glad for instituttet nå satser i Bergen. Dette er viktig for både Norge og verden, sa Harald Schjelderup.

Fiskeriminister Per Sandberg hadde sendt en innspilt videohilsen som ble spilt av. «Vi vil være helt avhengige av Veterinærinstituttet med sin forskning og forvaltningsstøttekunnskap. Jeg ser virkelig frem til det breie og gode samarbeidet vi får nå ved å samle ekspertise og kunnskap på den måten vi gjør. Lykke til!», hilste Sandberg.

Presentasjon av Fiskehelserapporten 2017

En del av åpningen var dedikert til presentasjon av Fiskehelserapporten 2017 som utarbeides av Veterinærinstituttet årlig. En av hovedkonklusjonene er at det er noe mindre lakselus enn året før men fortsatt høy dødelighet blant oppdrettslaks.

 –Oppdrettsæringen har altså greid å holde noe bedre kontroll med lusenivåene, særlig utover høsten når det pleier å være høyest. Det er bra for oppdrettslaksen, næringen og villfisken med lave lusetall. Paradoksalt nok kan metodene som brukes til å holde lusetallene nede være skadelige for fisken, sa fagdirektør ved Veterinærinstituttet Brit Hjeltnes som er redaktør for rapporten.

Villfiskhelsen ble presentert av forskerne Åse Helen Garseth og Sigurd Hytterød ved Veterinærinstituttet.  

Hilsningstaler og faglige presentasjoner

Etter hilsningstaler fra bl.a Havforskningsinstituttet ved administrerende direktør Sisel Rogne, Marine Harvest ved Ole Eirik Lerøy, Tanja Hoel som daglig leder i NCESeafood og Rektor Dag Rune Olsen fra Universitetet i Bergen.

De faglige presentasjonene favnet vidt og gjenspeilte mangfoldet i Veterinærinstituttets akvatiske forskning. Maria Aamelfot snakket om ILA-virus og når blir det farlig, Silvio Uhlig holdet en presentasjon om fiskeslim og hvordan dette beskyttelseslaget på fisken forandres ved infeksjon eller parasittangre, Taran Skjerdal snakket om hva tåles av bakterien listeria i sjømat for at den skal regnes som trygg å spise og Stine Gismervik snakket om velferdsutfordringer hos fisken fra utsett i sjø til slakting, for å nevne noe.

Paneldebatt om veien videre


I paneldebatten som fulgte ledet av kommunikasjonsdirektør Asle Haukaas ved Veterinærinstituttet diskuterte Rektor Dag Rune Olsen fra Universitetet i Bergen, Ole Eirik Lerøy fra Marine Harvest, Sissel Rogne fra Havforskningsinstituttet, stortingsrepresentant Ruth Grung (AP) og Tom-Christer Nilsen (H) samt daglig leder i NCE Seafood Innovation Cluster Tanja Hoel, hvordan en skal få til et best mulig samarbeid i den marine klyngen for at potensialet sak kunne tas ut på best mulig måte og til beste for all norsk akvakultur. Viktige stikkord som kom frem som svar på dette var raushet og delingskultur, langsiktighet, tett samarbeid og en tydelig visjon. 

Presentasjoner fra åpningen i Bergen. 
Brit Hjeltnes - Fiskehelserapporten 2017
Åse Helen Garseth og Sigurd Hytterød - I front for villfisken
Maria Aamelfot - ILA HPR0 - ufarlig eller et forvarsel om dødelig sykdom?
Kristine Gismervik - VEL FERD fra fjord til bord
Helena Hauge - Nye målsøkende vaksiner -for en bærekraftig akvakultur
Unni Grimholt - Hvordan virker vaksiner i fisk?
Peder Jansen - Beregning av risiko for dødelighet av villaks som følge av lusesmitte
Hanne Nilsen - «Fra sykdomsutbrudd til ferdig diagnose»
Duncan Colquhoun - Bakteriologi i oppdrettsnæringens tjeneste!
Trude Vrålstad - Akvatisk smitteovervåkning med miljø-DNA
Silvio Uhlig - Metabolitter og proteiner i lakseslim
Taran Skjerdal - Hva tåles av Listeria i nyprodusert, trygg sjømat? 
Simon Wadsworth - Cargill

Del artikkel