Ved å unngå lakselus på rundt 30% strategisk utvalgte oppdrettsanlegg kan de hardt rammede områdene på Vestlandet gå fra «Rødt til grønt» i Trafikklyssystemet. Det kom fram i sluttrapporten fra prosjektet «Fra rød til grønn kyst» tidligere i år. Trafikklyssystemet regulerer vekst i næringen og rødt lys betyr at produksjonen må reduseres. Først når lusemengden er redusert til under et visst nivå kan regionen få grønt lys for å vokse.
-Det nye prosjektet skal vurdere om de planlagte tiltakene til sammen kan gi god nok effekt til at Nordhordland bidrar med sitt for å få regionen i grønt, sier Ketil Skår fra Veterinærinstituttet, som koordinerer forskerne i prosjektet.
-Dette er noe av de mest kompliserte problemstillingene som finnes der biologi, teknologi og økonomi skal finne sine løsninger. Vi er derfor helt avhengig av at en får sett på de samla planene i et område for å kunne gjøre faglige vurderinger av om tiltakene er gode nok. Vi tror Region Nordhordland er et bra sted å starte der vi har motiverte oppdrettere og kommuner som ser behov for endring. Vi er stolte over å kunne samarbeide så tett med «landslaget» i forskning på disse fagfelta, sier prosjektleder Bent Gunnar Næss fra Region Nordhordland IKS.
Mål om varig «grønn» kyst
Arbeidet i det nye prosjektet, «Fra Rød til grønn kyst 2.0» vil bygge videre på tidligere analysene Havforskningsinstituttet, Veterinærinstituttet og Universitetet i Stavanger gjorde i det første prosjektet. Det var særlig vekt på å bruke såkalte 0-lus-konsepter, som lukkede og delvis-lukkede anlegg, kortere produksjonstid i sjø, og å hindre spredning av lus fra strategisk utvalgte lokaliteter hvor effekten vil være størst. Det endelige målet er å bidra i en prosess med tiltak som får kysten fra rød til grønn, og beholde den slik.
Risiko
Felles for 0-lus konseptene er at de innebærer en betydelig økonomisk, biologisk, teknisk og forvaltningsmessig risiko. For å redusere denne risikoen og øke tryggheten til alle parter, vil forskningsmiljøene først simulere den samlede effekten av planlagte tiltak i Nordhordland.
Prosjektet skal også vurdere hvilke løsninger som egner seg på de ulike lokalitetene. Etter planen skal myndighetene snart komme med en avklaring rundt den såkalte «Miljøfleksordningen», hvor oppdretter kan lukke merder og dermed få tillatelse til å øke produksjonen. Prosjektet vil se på hvordan dette eventuelt slår ut i planene til oppdretterne, og økonomien i tiltakene.
I første prosjekt deltok Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet og Universitetet i Stavanger, på oppdrag fra Vestland Fylkeskommune. Også Mattilsynet, Fiskeridirektoratet, Region Nordhordland IKS, Vestland fylkeskommune og oppdrettere i regionen deltok. I det nye prosjektet fortsetter de samme aktørene, men nå er også SINTEF med.
Prosjektet er finansiert med 2 millioner kroner fra Vestland Fylkeskommune, to millioner fra akvakulturnæringen og en halv million egeninnsats fra deltagende aktører.
Kontaktpersoner:
Ketil Skår: Oppdragskoordinator Veterinærinstituttet, tlf: 48083020,
E-post: ketil.skar@vetinst.no
Bent Gunnar Næss, Prosjektleder tlf: 48124623
E-post: bent.gunnar.naess@regionnordhordland.no
Anne Dagrun Sandvik, HI, tlf: 47408020
E-post: anne.dagrun.sandvik@hi.no
Eivind Lona, Sintef, tlf: 97746496
E-post: eivind.lona@sintef.no
Ragnar Tveterås, professor UiS, tlf: 99016796
E-post: ragnar.tveteras@uis.no