Seminaret ble arrangert i samarbeid mellom Veterinærinstituttet, Mattilsynet, NMBU og Forskningsrådet
Det var over 120 deltakere på seminaret som ble holdt i Felix konferansesenter. Norske, amerikanske og kanadiske eksperter presenterte ulike sider av problemstillingen i forbindelse med påvisningen av CWD i Norge. Dag to var det workshop på Adamstuen og begrenset til fagfolk som diskuterte kontrollstrategier i Norge for potensiell CWD i ville og tamme hjortedyr.
Første påvisning i Norge i april 2016
Seniorforsker ved Veterinærinstituttet, Sylvie L. Benestad, presenterte den oppdaterte situasjonen om CWD på seminaret. Sykdommen ble i april 2016 påvist i Norge for første gang, og har tidligere bare forekommet i USA, Canada og Sør-Korea. Det er totalt fem positive dyr funnet i Norge, tre reinsdyr fra Nordfjella-området og to elger fra Selbu-kommune.
- Vi vet fra USAs erfaring at dette er en veldig smittsom sykdom som kan spre seg ganske fort. Hvis vi skal klare å begrense spredningen så må vi vite hvor utgangspunktet for sykdommen er og hvor den finnes. De påviste tilfellene er oppdaget litt tilfeldig og per i dag så vet vi ikke om det er flere steder i Norge som er positive. Det er derfor viktig å kartlegge situasjonen før vi gjennomfører en strategi for å enten prøve å bli kvitt sykdommen, som er kanskje litt optimistisk, eller prøver å begrense spredningen, sier Benestad.
Erfaringer fra USA
Dr. Mike Miller, en av verdens mest kjente ekspert på CWD, holdt foredrag om erfaringene fra USA. Han ble overrasket da han først hørte om påvisning av sykdommen i Norge tidligere i år.
- Jeg forventet ikke at dette skulle skje i Norge, men jeg synes at så langt har dere gjort en fantastisk jobb med håndteringen av situasjonen. Det at CWD nå er også påvist i Europa endrer hele landskapet for CWD. Tidligere har det kun vært spådommer om at reinsdyr ville være utsatt for sykdommen, men nå har vi fått det bekreftet. Dette er en endring som har stor betydning for Nord-Amerika fordi vi har ikke sett sykdommen hos ville reinsdyr før, og det vil også gi flere muligheter til å lære om sykdommen og dele nye strategier, sier Miller.