Det forskes mye på å løse lakselusproblemet i oppdrettsnæringen. Som en del av dette, er det utviklet matematiske modeller for hvordan lakselusa utvikler og formerer seg og spres mellom anlegg, og hvordan lusebehandlinger og andre kontrolltiltak reduserer lusetallene.
I det nylig avsluttede FHF-finansierte prosjektet LuseKontroll har forskere fra Veterinærinstituttet, Norsk Regnesentral og INAQ samarbeidet om å videreutvikle en slik modell og bruke modellen til å finne bedre strategier for lusekontroll. Med utgangspunkt i modellen er det altså utviklet et spill hvor man kan prøve ut ulike strategier og tiltak under ulike forutsetninger for å oppnå lavest mulig lusenivåer.
Riktig timing
Modellen spillet bygger på ble statistisk tilpasset detaljerte produksjonsdata fra 90 produksjonssykluser fra hele norskekysten. Forskerne brukte blant annet modellen til å undersøke følgene av medikamentell resistens og redusert behandlingseffekt. Resultatene viste at dette ikke bare fører til at det må behandles hyppigere, men også til at gjennomsnittlig lusenivå blir høyere. Et annet funn var at riktig timing av en høyeffektiv lusebehandling, kan redusere smittepresset under utvandringsperioden for villfisk. Timingen har derimot mindre å si for totalt behandlingsbehov og gjennomsnittlig lusenivå under produksjonssyklusen.
Oppdatert versjon
Lusespillet ble lansert på Lusekonferansen i Trondheim i januar 2024 og er nå oppdatert med noen mindre endringer.
‒Vi håper at økt forståelse for verktøyene vi utvikler kan bidra til enda bedre kommunikasjon mellom forskningsmiljøene og andre aktørene i akvakultur, sier Lars Qviller, faglig ansvarlig for spillet.
‒ Vi håper også spillet kan være nyttig i opplæring, for eksempel i utdanningen av akvakulturstudenter, uttaler prosjektleder Leif Chr. Stige.
Lusepillet ble til som en del av forskningsprosjektet. Spillet ble utviklet i samarbeid med Ecofluent AS som lagde prototypen og Megapop AS som sto for den endelige versjonen.
Resultatene fra prosjektet LuseKontroll er oppsummert i sluttrapporten og to vitenskapelige artikler.
- Les sluttrapporten fra prosjektet LuseKontroll
- Aldrin M., Huseby R.B., Stige L.C., Helgesen K.O. (2023) Effectiveness of treatments against salmon lice in marine salmonid farming. Aquaculture 575: 739749
- Stige L.C., Huseby R.B., Helgesen K.O., Aldrin M., Qviller L. 2024. Consequences of reduced effectiveness of salmon lice treatments for lice control. Preventive Veterinary Medicine 224: 106134