Vulkansk aske: Foreløpig ikke behov for tiltak for dyr på beite

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstiutttet anser det ikke som nødvendig med umiddelbare tiltak eller råd til dyreeiere angående husdyr på beite.

 

I den nåværende situasjonen anser ikke Veterinærinstituttet at det er nødvendig med umiddelbare tiltak eller råd til dyreeiere angående husdyr som befinner seg på beite. Men dersom situasjonen endrer seg vesentlig til det verre eller vedvarer over lang tid, kan det bli aktuelt bl. a. å anbefale å ta dyra inn for unngå for stor eller langvarig eksponering av askenedfallet.

Tidligere analyser av aske fra vulkanutbrudd på Island har vist at asken inneholder relativt store mengder fluorforbindelser. Ved inntak av disse forbindelsene over lang tid vil dyra få skjelettskader (osteoporose) og misfarging av tennene, spesielt hos unge dyr. Dette gir symptomer som halthet, vegring for å bevege seg, problemer med å legge seg og reise seg. Unge storfe er spesielt utsatt for slike forandringer, men andre arter som sau, hest og ville drøvtyggere kan få lignende forandringer som storfe ved eksponering. Man snakker da om daglig inntak av 1,5 mg lettløselige fluorider (f.eks NaF2) per kg levende vekt i flere måneder til storfe i vekst. Voksne dyr tåler høyere doser uten å få patologiske forandringer.

De fleste planter tar ikke opp fluorforbindelser gjennom rotsystemet, så inntaket av flourforbindelsene skjer ved at det blir nedslag av fluorholdig materiale på plantene og lettløselige fluorforbindelser kan nok også trenge inn i plantemateriale som etes av dyra. Ved nedbør vaskes det meste av det fluorholdige materiale vekk.

Man skal også være oppmerksom på at drikkevann i form av overflatevann kan bli forurenset av fluorholdig askenedslag.

De husdyra som går ute nå på våren, beiter hovedsakelig på plantemateriale fra i fjor, men dette vil ikke dekke fôrbehovet. Derfor må dyra tilleggsfôres i vesentlig grad. Selv om man skulle kunne observere nedslag av aske på plantemateriale, vil inntaket av aske og dermed eventuelle fluorforbindelser bli meget begrenset, dersom denne situasjonen varer bare noen dager. Det vil ikke få helsemessige konsekvenser for husdyra. Produkter som melk og kjøtt inneholder lite fluorforbindelser selv om inntaket av disse forbindelsene er store.

Når det gjelder reinsdyr som i hovedsak har lav fôrkilde på denne tiden året, gjelder de samme prinsippene for inntak av flourider fra vulkanaske som for husdyr, ved at de får i seg vulkanaske som legger seg utenpå plantene. Inntak av små mengder fluorholdig aske over noen dager vil være uten helsemessig betydning for reinsdyra.

Dersom nedslag av vulkanaske vedvarer over uker, må man vurdere om dette vil ha effekt på dyrehelsa, både når det gjelder husdyr og viltlevende dyr. Det kan gjøres ved bl. a. å måle eksponeringen av fluorforbindelser ved å analysere innholdet av fluorider i gras eller annet plantemateriale og å måle flourinnholdet i urin eller blod hos levende dyr, eller nivået i beinsubstans hos avlivede individer. Veterinærinstituttet utfører ikke analyser av fluorinnhold i organisk materiale, men enkelte aluminiumsverk foretar slike analyser.

Kontaktpersoner

Ståle Sviland
Telefon: 23 21 63 82/906 41 698

Arne Flåøyen
Telefon: 23 21 62 70/482 24 286

 

Del artikkel