Etter stadig økende antall innførte hunder fra Øst-Europa og Romania spesielt gjennomførte Veterinærinstituttet en undersøkelse av gatehunder innført til Norge via Oslo Lufthavn Gardermoen. Om lag femten hunder ble undersøkt. Testene avdekket mangelfull behandling hos flere hunder mot blant annet revens dvergbendelorm og mangelfull beskyttelse mot rabies.
Med bakgrunn i disse testene bestilte Mattilsynet en importrisikovurdering. Hensikten var å finne ut om import av gatehunder fra land i Øst-Europa ville medføre en helserisiko for norsk hundepopulasjon og eventuelt human helse. I tillegg dekket Mattilsynet deler av utgiftene i en kartleggingsstudie. Veterinærinstituttet samlet inn prøver fra rundt åtti hunder innført til Norge i 2012. Disse ble undersøkt for ulike agens og parasitter. Rapportene kan du lese på Veterinærinstituttets og Mattilsynets hjemmesider.
- At SCoFCAH og EU nå tar disse resultatene på alvor er svært viktig, sier Inger Sofie Hamnes, forsker i parasittologi ved Veterinærinstituttet. Hamnes er med i forskerteamet fra Veterinærinstituttet som har utarbeidet de ovenstående rapportene. Hun var også den som presenterte resultatene for SCoFCAH.
- Risikoen for å få rabies inn over landegrensene er stadig økende med det transportmønsteret vi ser i dag. Derfor er denne tydeliggjøringen av dagens regelverk viktig, sier Hamnes.
I henhold til de nye reglene skal begrepet kommersiell transport tolkes slik Norge gjør det. Det vil si at all transport med eierskifte er å betegne som kommersiell, uavhengig av antall dyr. Dersom dyret/dyrene reiser alene, i følge med andre enn eier eller skal selges/videreformidles i Norge kommer de inn under regelverket for kommersiell innførsel. Mattilsynet har stoppet all kommersiell innførsel av hunder fra Romania inntil videre.
En hund med fortid som gatehund er ikke å regne som kjæledyr.
For å se de til enhver tid gjeldende regler for transport av dyr, gå til Mattilsynets hjemmesider.