I Veterinærinstituttets faglige årsrapport 2014 får du noen innblikk i vår aktivitet og våre satsningsområder innen helse og velferd hos dyr og fisk, samt fȏr- og mattrygghet. Aktivitetene omfatter beredskap, overvåking, diagnostikk, forskning og rådgivning.
Én helse-perspektiv
Veterinærinstituttet arbeider ut fra ‘én helse’-perspektiv. Med det menes at vi også vurderer betydningen av fiske- og dyrehelsen for menneskers helse og miljø. Vi ser at økt import av dyr og produkter, økt reisevirksomhet, endringer i matvaner, klimaendringer og strukturendringer innen husdyrproduksjonen og akvakulturnæringa gir oss nye utfordringer innen våre ansvarsområder.
Antibiotikaresistens
I 2014 hadde Veterinærinstituttet stor aktivitet på området antibiotikaresistens, spesielt når det gjelder de multiresistente bakteriene MRSA hos svin, og ESBL og QREC hos fjørfe.
(MRSA: Methicillin-resistent Staphylococcus aureus, ESBL: Extended spectrum betalaktamase-produserende E.coli) QREC: Kinolonresistente E. coli).
Arbeidet med å bli kvitt de multiresistente bakteriene MRSA i svinenæringa som startet i 2013, fortsatte i 2014. MRSA gir ikke helseproblemer av betydning for dyrene, men er meldepliktig hos mennesker og er først og fremst et problem på helseinstitusjoner. Myndighetene har som mål å holde norsk gris fri for MRSA og Veterinærinstituttet bidrar sterkt i dette arbeidet gjennom kartlegging, diagnostikk, beredskap, rådgivning og forskning.
Det påvises stadig oftere multiresistente bakterier hos sports- og familiedyr. En av disse methicillinresistente Staphylococcus pseudintermedius (MRSP), kan muligens smitte fra hund til menneske og gir grunn til bekymring.
Lakselus
Lakselus er en stor utfordring for norsk oppdrettsnæring. Situasjonen i 2014 var preget av relativt høye lusetall på vårparten, vedvarende høyt forbruk av legemidler og stor utbredelse av lus med nedsatt følsomhet for de vanligst brukte legemidlene.
Veterinærinstituttet koordinerer overvåkningen av lakselusas resistens mot legemidler og situasjonen viser et alvorligere bilde i 2014 sammenlignet med 2013. Det var også en økt behandlingsfrekvens i forhold til tidligere år.
Veterinærinstituttet er involvert i flere forskningsprosjekter som ser på utvikling av ikke-medikamentelle metoder i bekjempelsen av lakselus som samtidig legger vekt på registrering av fiskevelferd.
Les rapporten