Veterinærinstituttet satser på biosikkerhet i fiskeoppdrett

Denne saken er eldre enn to år

Veterinærinstituttet etablerer nå en ny forskergruppe i biosikkerhet for å intensivere arbeidet mot smittsomme sykdommer i norsk fiskeoppdrett. Sykdommer som lakselus, pankreassjuke (PD) og infeksiøs lakseanemi (ILA) representerer store tap for næringen. Nærings- og fiskeridepartementet støtter satsingen med fem millioner kroner øremerket over statsbudsjettet i 2015.

Administrerende direktør Gudmund Holstad

Administrerende direktør Gudmund Holstad

-Det er viktig for Veterinærinstituttet å styrke biosikkerhet knyttet til havbruk. Etablering av forskergruppen er et viktig skritt for å utvikle forskningsbasert kompetanse innen forebygging, kontroll og bekjempelse av smittsomme sykdommer, sier administrerende direktør Gudmund Holstad i Veterinærinstituttet.

-Hensikten er å øke vår evne til å bistå næringen og myndigheter med kunnskap om smittekontroll og sykdomsbekjempelse. Instituttet skal også bidra med økonomiske vurderinger av truslene som slike sykdommer representerer, både når det gjelder bærekraftig utvikling og markedsadgang for oppdrettsnæringen, fortsetter Holstad.

Redusere tap
Gjennom satsingen vil Veterinærinstituttet bidra med kunnskap for å minimalisere risiko for å introdusere smittestoffer til det enkelte oppdrettsanlegg, og redusere tap dersom sykdomssmitte kommer inn, samt å hindre videre spredning av smitte. Biosikkerhet har nær tilknytning til andre fagområder som infeksjonsmedisin, smittedynamikk, helseøkonomi, desinfeksjon, vaksinasjon og legemiddelbruk.

-Forskergruppen vil ha hovedaktiviteter innen forskning og kunnskapsutvikling, men vil også bidra med faglig rådgivning og kunnskapsformidling til næring og myndigheter. Forskergruppen utgår fra seksjon for epidemiologi, men den faglige aktiviteten vil involvere flere fagseksjoner, sier Atle Lillehaug, som skal lede forskergruppen.

Leder for forskningsgruppen Atle Lillehaug

Leder for forskningsgruppen Atle Lillehaug

-Forskergruppen vil samarbeide tett med næringsaktører og myndigheter i arbeidet med å definere faglige problemstillinger og aktiviteter som skal prioriteres, sier Lillehaug. 

To nye stillinger
Det lyses nå ut to stillinger som skal inngå i forskergruppen, en doktorgradsstipendiat og en forsker. De som ansettes skal spesielt studere bruken av soner som tiltak mot smittsomme sykdommer. Etablering av soner og sonetenking har vært et sentralt prinsipp i utviklingen av strategier for smittekontroll i norsk fiskeoppdrett gjennom de siste 25 årene. Soneprinsipp er også integrert i internasjonalt regelverk, både i Verdens dyrehelseorganisasjon (OIE) og i EU.

Ledige stillinger

 

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
 
Atle Lillehaug

Edgar Brun

Del artikkel