I 2006 hadde vi i Norge vårt hittil største og mest alvorlige utbrudd av sykdom hos menneske forårsaket av Shiga-toksinproduserende E. coli (STEC). Smittekilden var forurenset spekepølse, og symptomene var forårsaket av en E. coli av serotypen O103:H25.
Utbruddet reiste viktige ubesvarte spørsmål angående disse bakterienes egenskaper og epidemiologi, samt mulige smitteveier i næringskjeden fra jord til bord. Dette prosjektet kom i gang for å prøve å svare på noen av de kunnskapshullene som ble avdekket.
Prosjektets hovedmål har vært «Redusere risikoen for at sykdomsfremkallende E. coli skal smitte befolkningen via næringskjeden, ved å gi Landbruks- og Matdepartementet, Mattilsynet, næringsmiddelbedrifter og detaljistleddet bedre vitenskapelig basert kunnskap som grunnlag for egne beslutninger.». Dette hovedmålet skulle nås via tre delmål:
-
Forbedre de diagnostiske metodene for isolering av potensielt sykdomsfremkallende E. coli for slik å kunne få raskere og mer pålitelige resultater
-
Skille mellom alvorlige sykdomsfremkallende E. coli og ufarlige tarmbeboere hos drøvtyggere ved å sammenlikne sykdomsfremkallende faktorer hos isolater av E. coli fra mennesker, dyr, bedrifter og næringsmidler
- Redusere risikoen for kontaminering av næringsmidler under prosessering ved å undersøke om sykdomsfremkallende E. coli kan etablere og spre seg i næringsmiddelbedrifter
Sluttseminaret vil oppsummere og gjennomgå de viktigste resultatene fra prosjektet. Det vil bli servert lunsj.
Program: