Vel gjennomført rotenonbehandling av Vefsna

Denne saken er eldre enn to år

I tråd med den nasjonale handlingsplanen er nå første fase av den omfattende rotenonbehandlingen av vassdragene i Vefsnaregionen som har vært smittet med lakseparasitten Gyrodactylus salaris (gyro) gjennomført. Sett bort fra en litt forsinket start på grunn av mye nedbør og høy vannstand, har alt gått etter planen forteller seksjonsleder Ketil Skår ved Veterinærinstituttet.

−Vi valgte å sette grensene til en maksimum vannføring på 200 kubikkmeter per sekund for å hindre unødvendig stor bruk av Rotenon, forklarer Skår. August er statistisk en måned med liten vannføring i Vefsna-regionen og slik et godt tidspunkt for å kunne gjennomføre en behandling med minst mulig bruk av rotenon.

− Planleggingen har for øvrig krevd både nøye kartlegging av alle vannforekomster hvor det kan befinne seg lakseunger, vannhastighetsmålinger ved ulik vannføring og planlegging av doseringsopplegg i hovedelver, sideelver og andre tilløp til vassdragene. Dimensjonering og tilpasning av doseringsutstyr inngår også i forberedelsene, forteller han.

Ulike fagmiljøer har deltatt i forberedelsene av behandlingen. Direktoratet for naturforvaltning gav Fylkesmannen i Nordland i oppdrag å lede forberedelsene til behandlingen. Veterinærinstituttet har vært ansvarlig for planlegging og gjennomføring av behandlingen. Mosjøen og Omegn næringsselskap har vært innleid av Veterinærinstituttet for å stå for organisering av lokale krefter i dette bevaringstiltaket for sjøørret og laks.

Elven Hundåla ble behandlet i onsdag. Deretter ble behandling av de mindre elvene Drevja og Fusta igangsatt på torsdag. På fredag ble selve hovedbehandlingen igangsatt av Vefsna. − Denne hadde vi full effekt av ned til munningen ved sjøen, forteller Skår. − Fordi Vefsna er et stort vassdrag, måtte vi ta vassdraget over to dager. Øvre deler med bekker og sig ned til Forsjordio ble tatt fredag. Lørdag fortsatte behandlingen fra Forsjodio ned til munningen og da også med alle bekker og sideelver i nedre halvdel.

Pressekonferanse på Lakseforsen i forkant av rotenonbehandlingen. Miljøverminister Erik Solheim med Ketil Skår, Veterinærinstituttet og ordfører i Grane, Bjørn Ivar Lamo.Foto: Mari M. Press

Pressemøte i forkant av rotenonbehandlingen av Vefsna.Miljøverminister Erik Solheim med Ketil Skår, Veterinærinstituttet og ordfører i Grane, Bjørn Ivar Lamo

− Dette var første av tre faser som er nå gjennomført.  I andre fase som vil bli gjennomført i august neste år, vil vi gjenta behandlingen. I tredje og avsluttende fase i november 2012 vil vi behandle de gyrorammede innsjøene; Fustavatnet, Mjåvatnet og Ømmervatnet.

 
− De nærmeste dagene vil en del død fisk flyte opp nedover elva, men mannskaper står klar for å plukke opp mest mulig. Verken gifta rotenon eller den døde fisken er farlig for mennesker, presiserer han, men fraråder samtidig folk å spise fisken.

Miljøvernminister Erik Solheim som var tilstede da rotenonbehandlingen av Vassdragene i Vefsna-regionen startet, uttrykte at det ville være svært gledelig om vi om noen år kan friskmelde Vefsna. Målet må være at den igjen kan bli den storlakselva den engang var, sa han og viste til museet ved Lakseforsen som har en fin utstilling fra elvas storhetstid når elva bugnet av stor laks og ørret.

Laksen skal i stor grad reetableres gjennom genbanken på Bjerka som drives av Statskraft.

Kontaktperson Veterinærinstituttet:

Ketil Skår

 Les mer på Direktoratet for naturforvaltnings hjemmeside

Del artikkel