Vanskelig med E. coli bekjempelsestiltak

Denne saken er eldre enn to år

Tiltak for bekjempelse av potensielt humanpatogene E. coli må vurderes individuelt i ulike sauebesetninger. Dette vil kun være generelle tiltak som går inn for å bryte smitteveien, samt sørger for god hygiene både med tanke på miljø, fôr og vann. Det finnes per dags dato ingen spesifikke tiltak som kan settes inn på besetningsnivå for bekjempelse av potensielt humanpatogene E. coli.

Det er Veterinærinstituttets konklusjon i et notat sendt til Mattilsynet 1. november i år, som svar på en bestilling av en vurdering av mulige tiltak på besetningsnivå i besetninger der det blir påvist potensielt humanpatogene E. coli.

Bakgrunnen var at Veterinærinstituttets kartlegging av E. coli hos norsk sau viste at potensielt humanpatogene E. coli er til stede i noen sauebesetninger (stx-positive og eae-positive E. coli og stx-negative og eae-positive E. coli).

Da overføring av E. coli mellom dyr skjer via en fekal-oral smittevei, ved at fôr eller beite blir forurenset med avføring fra andre dyr, vil ethvert tiltak som hindrer overføring via denne veien, kunne begrense forekomst av E. coli hos dyr. Det er vanskelig å vurdere hvor viktig sosial kontakt mellom dyr er for overføring, men driftsformer med høy grad av fekal-oralkontakt mellom dyrene vil medføre mer smitte mellom dyr og slik kunne føre til en høyere forekomst.

Potensielt humanpatogene E. coli O157 kan overleve i miljøet i månedsvis - avhengig av temperatur, fuktighet osv. En god generell hygiene er derfor viktig for i størst mulig grad å hindre smitte mellom dyr eller smitte inn i en besetning og slik bidra til å en lav forekomst.

Kontaminert fôr og vann kan også være en smittekilde, både for introduksjon av nye potensielt humanpatogene E. coli inn i en besetning, og for smitte mellom dyr innad i en besetning. Det er derfor viktig å sørge for at hygieniske prinsipper blir ivaretatt også med tanke på fôr og vann til dyr bl.a. ved å sørge for godt renhold av fôr- og vanntrau, samt i størst mulig grad hindre fekal forurensing av fôr og vann.

Avrenning fra beite kan for eksempel føre til forurensing av vannkilder med potensielt humanpatogene E. coli og slik bidra til en økt forekomst i en besetning eller spredning til nye besetninger.

Les notatet

Sluttrapport fra kartleggingsprogrammet E. coli i norsk sau

Les mer hos Mattilsynet

Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Anne Margrete Urdahl, forsker, zoonosesenteret
E-post: anne-margrete.urdahl@vetinst.no
Tlf.: 23 21 63 68

Del artikkel