Utbrudd av miltbrannsemfysem (raslesjuke) på Hadeland

Denne saken er eldre enn to år

Det pågår et uvanlig stort utbrudd av miltbrannsemfysem, også kalt raslesjuke, på en gård på Hadeland med kombinert drift melkeku og kjøttfe. Utbruddet begynte i slutten av august da et ti-talls ungokser døde. Miltbrannsemfysem smitter ikke fra dyr til mennesker

 

Utbruddet er i hovedsak begrenset til et større hus hvor det pågår oppfôring av oksekalver til slakt. Fram til nå er rundt 65 oksekalver og ungokser døde.

Norges veterinærhøgskole og Veterinærinstituttet er begge involvert i utbruddet og samarbeider om diagnostikk og aktuelle tiltak som anbefales gjennomført i besetningen. Diagnosen er stilt på grunnlag av obduksjonsfunn.

Miltbrannsemfysem eller raslesjuke er en godt kjent sjukdom hos storfe som er utbredt i hele verden. Også i Norge forekommer utbrudd av denne sjukdommen, ofte begrenset til visse lokale geografiske områder.

Miltbrannsemfysem forårsakes i hovesak av bakterien Clostridium chauvoei, som gir koldbrann med gassdannelse i muskulaturen, men andre klostridiearter kan av og til også påvises i forbindelse med sjukdommen. Den lar seg vanskelig behandle med antibiotika. De fleste angrepne dyr dør innen kort tid. I utsatte områder kan sykdommen forebygges med effektive vaksiner. Det er gode vaksiner tilgjengelig på det norske markedet

Bakterien formerer seg kun der det ikke er lufttilgang, men danner sporer, noe som gjør den svært motstandsdyktig mot ytre påvirkning, og bakterien kan overleve årevis ute i naturen.

Kontaminert fôr, særlig fra flomutsatte områder, regnes som viktigste smittekilde.

De siste årene er det registrert enkelte utbrudd av miltbrannsemfysem i Sør-Norge, men det pågående utbruddet er svært omfattende i forhold til tidligere registrerte utbrudd. Miltbrannsemfysem er sannsynligvis en underdiagnostisert og underrapportert sjukdom med store dyrevelferdsmessige konsekvenser.

Sjukdommen er klassifisert som en C-sjukdom etter Matloven.

Les mer i Veterinærinstituttets fakttark om miltbrannsemfysem.

Les mer om saken hos Mattilsynet

Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Ståle Sviland, forsker, seksjon for husdyrhelse og -velferd
Tlf.: 23 21 63 82
E-post: stale.sviland@vetinst.no

Del artikkel