I 2012 beskrev Veterinærinstituttet første gang bakterien B. cysticola og satte den i forbindelse med gjellesykdom hos laks i sjø (Toenshoff et al. 2012). Andre forskergrupper har vist at mikrosporidien spiller en rolle i utviklingen av gjellesykdom (Nylund et al. 2011). Betydningen av P. salmonis er imidlertid fortsatt uklar. Vi har analysert sammenhengen mellom disse infeksiøse agens og patologiske forandringer i gjellevevet ved hjelp vevs-snitt og ved påvisning av agens i vevet (ved in situ hybridisering).
Lokalitetene i denne studien fordeler seg over hele landet med 41 % i Sør-Norge, 32 % i Midt-Norge og 27 % i Nord-Norge. B. cysticola er påvist i moderat til stor mengde over hele landet.
Piscichlamydia salmonis synes å være mest utbredt i Sør-Norge, og mikrosporidien er påvist i moderate mengder i Sør- og Midt-Norge. I Nord-Norge er mikrosporidien kun påvist i små mengder på en lokalitet. Så langt ser det ut til at visse forandringer i vevet kan knyttes til bestemte agens, mens andre forandringer er mer uspesifikke.
Prosjektet avsluttes i desember 2014. I løpet av året blir det gjennomført en epidemiologisk undersøkelse for å avdekke om enkelte lokaliteter har spesielle risikofaktorer for gjellebetennelse.
Kontaktperson Veterinærinstituttet
Anne-Gerd Gjevre