Trapper opp overvåkning av MRSA

Denne saken er eldre enn to år

I mange europeiske land er det påvist høy forekomst av en type multiresistente stafylokokker, MRSA ST398, hos husdyr. Forekomsten er særlig høy hos gris. Bakterien har ikke blitt påvist hos norske griser, men overvåkningen trappes nå opp.

Denne dyretilpasset varianten, MRSA ST398, er blitt påvist i en rekke europeiske land og særlig hos gris. Forekomsten synes å være spesielt høy hos gris i Spania, Tyskland og Belgia. Bakterien er også påvist hos gris i Finland, Danmark og Sverige. I Norge har vi ikke funnet bakterien hos dyr. MRSA ST398 kan spres fra dyr til menneske og representerer en ny zoonose, dvs. en sykdom som kan smitte fra dyr til menneske og fra menneske til dyr.

Gris som smittereservoar
Dyrevarianten av MRSA er vanligvis ikke et helseproblem for dyrene og faren for smitte via mat regnes som meget liten. − Griser kan være bærere og spre bakterien til andre dyr, svineprodusenter, veterinærer og andre som er i nærkontakt med dyrene, sier Marianne Sunde, forsker ved Veterinærinstituttet. − I land hvor MRSA ST398 er utbredt hos gris, tas det spesielle forholdsregler når personer som har nær kontakt med griser skal legges inn på helseinstitusjoner. Dette for å unngå at de sprer smitten til helseinstitusjoner hvor den kan resultere i alvorlige infeksjoner.

Ny overvåkingsstudie av norske griser
Med den store utbredelsen MRSA ST398 har fått i svinebesetninger i mange andre land, og den konsekvensen det har fått med smitte over til mennesker, er det viktig å overvåke situasjonen jevnlig hos norske griser, sier Bjørn Lium, dyreartansvarlig for svin ved Veterinærinstituttet.

Mattilsynet vil derfor i 2011, i samarbeid med Veterinærinstituttet, gjennomføre en ny overvåkingsstudie av norskegrisebesetninger. Dersom MRSA ST398 først etablerer seg i en svinepopulasjon er den svært vanskelig og kanskje umulig å bli kvitt. − Restriktiv bruk av antibiotika og velorganisert livdyrhandel er viktige tiltak for å holde den norske svinepopulasjonen fri for MRSA ST398 også i fremtida, sier Lium. − Det er også viktig å være klar over at bakterien kan spres til norske griser via personer som har vært i kontakt med husdyrhold i land hvor MRSA ST398 forekommer, legger han til.

Bør være meldepliktig
Norge er et av landene med lavest forekomst av MRSA, både på mennesker og dyr. Mens funn av MRSA hos mennesker er meldepliktig i Norge, er det ikke meldeplikt dersom det blir funnet MRSA hos dyr. For å opprettholde den gode situasjonen, er det viktig å ha god oversikt over forekomsten. Veterinærinstituttet mener derfor at MRSA bør være meldepliktig også på dyr.

Les hele artikkelen i ARGUS nr. 3 2010

 

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Bjørn Lium, forsker/dyreartsansvarlig gris, seksjon for husdyrhelse og -velferd
Tlf.: 23 21 63 87/913 31 198
E-post: bjorn.lium@vetinst.no

Marianne Sunde, forsker, seksjon for bakteriologi
Tlf.: 23 21 63 81
E-post: marianne.sunde@vetinst.no

Madelaine Norström, forsker, zoonosesenteret
Tlf.: 23 21 64 82
E-post: madelaine.norstrom@vetinst.no

 

Del artikkel