To pågående epidemier av fiskesykdommen PD

Denne saken er eldre enn to år

Antall nye tilfeller av PD kom opp i hele 137 i 2012 mot 89 i 2011. Spredningen av den nye varianten av pankreassykevirus SAV2 i Midt-Norge er et stort tilbakeslag for PD-bekjempelsen.

I 2012 ble det tydelig at det pågår to PD-epidemier i Norge med tilnærmet atskilt geografisk utbredelse. Disse skyldes to ulike PD-virus; SAV3, som gir sykdom sør for Hustadvika og SAV2 som sprer seg i Midt-Norge. Mens det i 2012 var en kraftig økning i antall nye tilfeller av infeksjon med den nyoppdagete subtypen SAV2 på Nord-Møre og i Sør-Trøndelag, var SAV3-epidemien stabil innenfor samme område som tidligere.

− Spredningen av PD med den nye virusvarianten er helt klart det verste utviklingstrekket i helsesituasjonen for oppdrettsfisk i 2012, og det er svært viktig at denne epidemien ikke sprer seg videre nordover, forteller forsker ved Veterinærinstituttet, Anne Berit Olsen. – PD-tilfeller nord for tiltaksgrensen ved Hustadvika har blitt bekjempet med ”stamping out”, dvs at smittet fisk er blitt slaktet eller destruert. På grunn av den urovekkende raske utviklingen for SAV2 er nå området nord for Hustadvika til Nordland omfattet av en egen soneforskrift for SAV2. Målet er å kontrollere sykdommen på Møre og i Sør-Trøndelag og å hindre spredning videre nordover langs kysten.

For SAV3 er strategien som før å begrense sykdommen til området sør for Hustadvika og redusere forekomsten innenfor sonen for SAV3. Det er positivt at det var svært få tilfeller på Sunnmøre i 2012 og at disse var avgrenset til et område et stykke fra sonegrensen.

Pankreassykdom (pancreas disease – PD) er en svært smittsom virussykdom for laksefisk i oppdrett i sjø. Når PD-virus introduseres til et område, oppstår det gjerne en lokal PD-epidemi pga. høy risiko for spredning med vannmassene.

− Mange anlegg opplever betydelige tap på grunn av PD, men vi ser også en positiv utvikling ved at mange fiskehelsetjenester rapporterer om mindre tap.
I tillegg til smitteforebyggende tiltak er det stort fokus på tiltak for å unngå dødelighet, forteller Olsen.

Hun påpeker at intensiv overvåkning med økt sannsynlighet for å påvise PD i tidlig fase og dermed komme sykdomsutviklingen i forkjøpet med tiltak, kan ha gitt lavere dødelighet totalt.For PD med begge virustypene blir det rapportert om tilveksttap pga. appetittssvikt og tap som skyldes kvalitetsavvik ved slakting.

PD er en listeført sykdom (nasjonal liste 3), og i samarbeid med Mattilsynet blir kart oppdatert daglig og PD-påvisninger rapportert månedlig på http://odin.vetinst.no/ta/pd/

For å stimulere til mer forskning og til rask spredning av ny kunnskap, pågår et “Tre-nasjoners-samarbeid” (http://www.trination.org/) der forskere, næring og myndigheter i Irland, Skottland og Norge møtes regelmessig. Det har vist seg å være en nyttig møteplass for utveksling av kunnskap og erfaring med PD og tilsvarende sykdommer.

 

Utbredelse av PD to subtyper 2012 kart: Britt Bang Jensen

 Utbredelse av PD subtype SAV-2 og SAV-3 i 2012.
 Kart: Britt Bang Jensen

Del artikkel