Veterinærinstituttet mener at det ikke er grunner til å anta at godkjenning av disse GMOene vil medføre noen vesentlig helse- eller miljørisiko.
Soyalinjen MON 87705 er modifisert slik at den både er tolerant for et ugressmiddel og har endret fettsyresammensetning i forhold til konvensjonell soya. Endringene i fettsyreprofil kan potensielt være positive for helse- og/eller miljø, men det understrekes i høringssvaret at dette er for dårlig dokumentert til at det har vært mulig å konkludere. Dersom slike positive effekter er dokumenterbare vil denne GMOen imøtekomme et viktig særnorsk krav om økt samfunnsnytte som kriterium for godkjenning. Veterinærinstituttet er samtidig kritisk til at søker (Monsanto Company) vil unndra vesentlig dokumentasjon om de tilførte gensekvensene fra offentligheten.
Maislinjen MIR 162 er modifisert slik at den er resistent mot visse innsektarter. I tillegg er den tilført et gen som gjør at tidlige utviklingsstadier av celler fra denne GMOen kan leve av sukkerarten mannose. Dette utgjør et alternativ til bruk av antibiotikaresistensgener som seleksjonsmarkør for å identifisere de genmodifiserte cellelinjene, noe Veterinærinstituttet mener er positivt i et helse- og miljøperspektiv. Søker (Syngenta) fremmet i 2009 to søknader om godkjenning av maishybrider hvor MIR 162 er en av henholdsvis 3 og 4 foreldrelinjer som alle er GMOer. I tidligere høringssvar har Veterinærinstituttet flere ganger påpekt at slike hybrider både skaper uklarheter omkring mengden GMO i undersøkte produkter, og om identifikasjon og eventuell lovlighet av påvist GMO. I høringssvaret påpekes det at ingen av de to maishybridene prinsipielt bør godkjennes uten at MIR 162 også godkjennes.
Fullstendige høringssvar kan lastes ned her.
Kontaktpersoner
Forsker Arne Holst-Jensen
Tlf. 2321 6243
arne.holst-jensen@vetinst.no
Forsker Bjørn Spilsberg
Tlf. 2321 6262
bjorn.spilsberg@vetinst.no