Veterinærinstituttet har gjennomført forsøk hvor kyllinger har fått fôr med ulike konsentrasjoner og kombinasjoner av maursyre og/eller kaliumsorbat. Det viste seg at fôr med en kombinasjon av 1,5 % maursyre og 0,1 % kaliumsorbat reduserte forekomsten av Campylobacter kraftig, mens en kombinasjon av 2,0 % maursyre og 0,1 % kaliumsorbat hindret kolonisering med Campylobacter fullstendig. Litteraturen viser at en rekke organiske syrer som tilsetningsstoff til fôr og drikkevann allerede er blitt vurdert for dette formålet, men ingen studier har gitt så gode resultater som dette.
Tilsetting av organisk syre til slaktekyllingfôr kan derfor bli et viktig tiltak for å gjøre fjørfekjøtt enda tryggere å spise. Dette er viktige resultater for fjørfenæringa i Norge som har støttet dette prosjektet økonomisk. Det er nå satt i gang videre arbeid for å optimalisere teknikken med syretilsetning til fôret, samt å undersøke effekten av syretilsetning på kyllingenes tilvekst.
Prosjektet er et NFR-prosjekt med støtte fra fjørfenæringa og ledes av Nofima Mat.
Prosjektnummer og tittel: 178267/10: Reducing Campylobacter jejuni in the food chain by modifying the upper digestive tract of slaughter chicken.)
Basert på artikkelen: Prevention of intestinal Campylobacter jejuni colonization in broilers by combinations of in-feed organic acids” av Skanseng, B Kaldhusdal, M. Gjevre, A. -G. Johannessen, G. S., Moen, B. Sekelja, M., Trosvik, P, Rudi, K.
Publisert i JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY Volume: 109 Issue: 4 Pages: 1265-1273 Published: OCT 2010
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Seksjonsleder, seksjon for patologi: Anne-Gerd Gjevre
E-post: anne-gerd.gjevre@vetinst.no
Tlf.: 23 21 64 29
Forsker Magne Kaldhusdal
E-post: magne.kaldhusdal@vetinst.no
Tlf.:23 21 64 38