Veterinærinstituttets seksjon for mykologi mottok i august en prøve av byggrøpp. Prøven ble sendt inn etter at ei ku aborterte tre-fire dager etter oppstart med fôring av byggrøppen. Det hadde vært klumper i fôret som var blitt fjernet før servering. Ved kvantitativ bestemmelse ble det påvist svært store mengder av muggsopp i prøvematerialet (12 500 000 kolonidannende enheter per gram).
Soppfloraens sammensetning besto av lagringsmuggsopp av artene Absidia corymbifera, Aspergillus fumigatus, Rhizopus oryzae, Penicillium sp. og Aspergillus niger. De to førstnevnte artene dominerte. I tillegg var det også rikelige mengder med gjærsopp.
Dette er en usedvanlig sammensetning av sopper, hvor flere av soppverdenens ”verstinger” er samlet på et brett. Evnen til å spire og vokse godt ved kroppstemperatur gjør at flere av dem er effektive patogener (sykdomsfremkallende).
- A. corymbifera er rapportert som den vanligste årsak til mykotisk abort hos storfé. Den regnes også som en human patogen og kan gi infeksjon i en rekke organer.
- A. fumigatus er også assosiert med mykotisk abort og er for øvrig vanligste årsak til aspergillose hos dyr og mennesker. Den vokser lett inn i blodkar og kan ved hematogen spredning gi infeksjon i nær sagt alle organer.
- R. oryzae kan forårsake alvorlige systemiske mykoser (zygomykose).
- A. niger kan også være årsak til aspergillose. I tillegg er den en mulig produsent av mykotoksinet ochratoksin.
- Penicillium – en rekke penicillier er viktige produsenter av mykotoksiner.
Det er svært sannsynlig at dette fôret er direkte årsak til aborten. Det viser også hvor viktig det er å unngå bruk av fôr som inneholder muggsopp.
Dersom det er synlige forandringer i fôret, som klumper eller lignende, er det ikke tilstrekkelig å fjerne den synlige muggsoppen for så å bruke resten av fôret. Muggsopp er mikroskopiske organismer, de sprer seg raskt i miljøet og er ofte ikke synlig for det blotte øyet.
Innånding av store mengder soppsporer kan også være helseskadelig for mennesker og dyr. Fôr som er forurenset med muggsopp bør derfor håndteres med forsiktighet og det anbefales å bruke støvmaske.
Les mer om muggsopp i fôr og halm
Kontaktperson Veterinærinstituttet
Ellen Christensen, veterinær/forsker, seksjon for mykologi
Tlf: 23 21 62 45
E-post: ellen.christensen@vetinst.no