Stopp pesten! Redd edelkrepsen!

Denne saken er eldre enn to år

15. august markerer Haldenvassdragets Kanalmuseum ny utstilling, som tar for seg problematikken rundt krepsepest i vassdraget. Representanter fra forskning og forvaltning vil være til stede, og Trude Vrålstad fra Veterinærinstituttet holder foredraget “Krepsekrigen  – tilbakeblikk, oppdateringer og framtidsutsikter”.

Ferskvannskrepsen edelkreps Astacus astacus holder på å bli utryddet i Europa, og Norge er et av få land som har mulighet til å redde arten. Grunnen til at den er i ferd med å dø ut er krepsepest. Krepsepest er forårsaket av eggsporesoppen Aphanomyces astaci.

Dette er en parasitt tilpasset et liv på den nord-amerikanske arten signalkreps Pacifastacus leniusculus. Signalkreps har derfor større mulighet til å overleve dette parasittiske forholdet enn det edelkrepsen har. Krepsepesten kom første gang til Europa med bl.a. ballastvann på 1800-tallet. Signalkreps ble introdusert første gang i 1959, for å erstatte bestander av edelkreps som hadde gått tapt p.g.a. av krepsepest. Dette ble starten på en stor katastrofe for edelkrepsbestanden.  

I 2008 ble det oppdaget signalkreps med krepsepest sør i Haldenvassdraget. Denne signalkrepsen var satt ut ulovlig. For å hindre spredning av krepsepest og signalkreps videre nordover i vassdraget, stengte mattilsynet slusene på Ørje.

Foredragsholder Trude Vrålstad er PhD i biologi (mykologi) fra Universitetet i Oslo. Hun er ansatt som forsker ved seksjon for mykologi ved Veterinærinstituttet. Hennes nøkkelkompetanse inkluderer mykologi, molekylærbiologi, soppendofytter, toksigene og patogene sopp, eggsporesopp med spesialområde krepsepest.

Utstillingen er et samarbeid mellom Østfoldmuseene, Direktoratet for naturforvaltning, Veterinærinstituttet, Norsk institutt for naturforskning og Utmarksavdelingen i Akershus og Østfold.

Les mer om utstillingen hos Østfoldmuseene

Les mer hos Fylkesmannen i Østfold

Kontaktperson Veterinærinstituttet
Trude Vrålstad 

Del artikkel