Det at bakterien har plukket opp stx har gjort den i stand til å forårsake mer alvorlig sykdom i form av blodig diaré og nyresykdommen HUS (hemolytisk uremisk syndrom).
EAEC er vanligvis assosiert med akutt og persistent diaré hos både barn og voksne. Det finnes relativt lite informasjon om utbredelsen og betydningen av EAEC. Flere studier støtter imidlertid at det er en sammenheng mellom EAEC og tilfeller av vedvarende diaré hos personer i utviklingsland. EAEC kan være årsak til ”turistdiaré”, men forekommer også i industrialiserte land. Både store utbrudd og sporadiske tilfeller av EAEC-infeksjoner er rapportert. Det største rapporterte utbruddet var i Japan i 1993 hvor 2697 skolebarn utviklet diaré etter å ha spist forurenset skolemat. EAEC har ikke sitt reservoar hos drøvtyggere slik som STEC, men hos mennesker. Smitte kan overføres fra mennesker via forurenset mat.
stx-positive E. coli O104:H4 har også tidligere blitt beskrevet fra pasienter, men uten at en da har undersøkt stammene for egenskaper regnet som EAEC-egenskaper.
Tyske myndigheter anser nå tyske bønnespirer som kilde til det pågående utbruddet. Med utgangspunkt i den spesielle stammens genetiske materiale, kan det ikke utelukkes at forurensningen opprinnelig kommer fra mennesker.
Les mer om smittekilden hos Folkehelseinstituttet
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet
- Kofitsyo S. Cudjoe, seksjonsleder
- Anne Margrete Urdahl, forsker