Øivind Øines har i sin avhandling studert skottelus-infeksjoner på villfisk, og har ved hjelp av genetiske verktøy fremskaffet mer informasjon om smitteveier og smittekilder for denne viktige fiskeparasitten. Gjennom å gi økt forståelse for infeksjonsmønsteret til Skottelusa vil Øines' arbeid kunne ha betydning både for miljøet langs kysten og for bekjempelse av parasitten.
Alvorlig hudparasitt
Skottelusa Caligus elongatus er en parasitt som kan finnes på huden til fisk. Den kan lage sår på sin vert, som i verste fall kan være dødelig for fisken. Den har blitt funnet på mer enn 80 ulike fiskearter fra de fleste verdenshav. Skottelusa infiserer også fisk i oppdrett, og har blitt rapportert i store antall både i oppdrett av laksefisk i sjøen, men også hos andre fiskearter som torsk og kveite.
- Siden skottelusa finnes på så mange ulike Nord-Atlantiske fiskearter, er det stor sannsynlighet for at den kan smitte mellom villfisk og oppdrettsfisk. Våre genetiske undersøkelser av parasitten støtter også dette. Det er også sannsynlig at den smitter mellom ulike fiskearter i oppdrett, sier Øivind Øines.
Utviklet metode for identifikasjon
Øines har gjennom doktorgradsarbeidet utviklet genetiske verktøy for identifikasjon av disse parasittene og andre beslektede parasittiske krepsdyr (copepoder), som kan være svært like av utseende i deler av deres livssyklus. Øines fant to ulike genetiske varianter av skottelus på villfisken, som ser ut til å ha forskjellig infeksjonsmønster på villfisken.
Øines viser i sin avhandling at skottelusa er relativt vanlig hos villfisk. 15 % av villfisken var smittet av denne parasitten utenfor Arendal i perioden 2002-2004, som var området for feltstudiene. Øines’ studier har synliggjort hvordan både ville fisk og oppdrettsfisk smittes, og identifisert noen av de antatt viktigste smittekildene i havet.
Dr. Scient. Øivind Øines disputerte 4. desember 2007 for dr. scient.-graden ved Norges veterinærhøgskole med avhandlingen: Host selection and infection strategies in Caligus elongatus.
Arbeidet er utført i regi av Veterinærinstituttet, med godt samarbeid med andre forskere ved Havforskningsinstituttet i Flødevigen, og Universitetet i Oslo. Øyvind Øines arbeider for tiden som forsker ved Veterinærinstituttet i Oslo.
Kontakt:
Øivind Øines, Seksjon for Parasittologi, Veterinærinstituttet, tlf. 2321 6128, mob.: 4761 1551