Selsjuke i Kattegat

Denne saken er eldre enn to år

Det er konstatert utbrudd av selsjuke i steinkobbestanden på de danske øyene Anholt og Hesselø i Kattegat. Det er fare for at infeksjonen vil spre seg nordover langs svenskekysten, og ramme de norske selbestandene i Oslofjorden og videre vestover.

Selsjuke er forårsaket et selsjukevirus (Phocine distemper virus) som er nært beslektet med hundens hvalpesjukevirus (Canine distemper virus). Sjukdommen arter seg som en lungebetennelse, og dyrene utvikler feber, hoste og pusteproblemer. Selene dør ofte av tilleggsinfeksjoner (sekundærinfeksjoner) forårsaket av bakterier. Det er først og fremst ungdyrene som blir alvorlig sjuke og dør.

Det er registrert to tidligere utbrudd av selsjuke (1988, 2002) i våre farvann. I begge utbruddene døde store deler av den skandinaviske bestanden (1988, 60%). I Norge har utbruddene i det vesentlige vært avgrenset til områdene øst for Lindesnes.

Selsjukeviruset kan til en viss grad gi infeksjon hos hund. Hunder bør derfor ikke komme i kontakt med sjuke eller døde seler. Mennesker blir ikke smittet med viruset. Men siden selene ofte dør av sekundære bakterieinfeksjoner (oftest streptokokker), som bl.a. kan gi hudinfeksjoner hos mennesker, bør det utvises forsiktighet ved håndtering av kadavere (plashansker etc).

Ved funn av sjuke/døde seler skal det tas kontakt med Mattilsynet på telefon 06040.

Les mer hos Mattilsynet

Hva gjør Veterinærinstituttet?

Veterinærinstituttet gjennomfører obduksjon og virusundersøkelse av døde seler. Diagnosen baseres på identifikasjon (PCR) av selsjukevirus i dyrenes organer (lunge, lever, nyrer, milt).

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:

Kjell Handeland, seksjonsleder, seksjon for vilthelse
Tlf.: 23 21 63 50/53
E-post: kjell.handeland@vetinst.no

Turid Vikøren, forsker, seksjon for vilthelse
Tlf.: 23 21 63 51/53
E-post: turid.vikoren@vetinst.no

Del artikkel