Schmallenbergvirus vidt utbredt langs kysten av Sør-Norge

Denne saken er eldre enn to år

Undersøkelser av melkeprøver for Scmallenbervirus viser at mange besetninger i Sør-Norge har vært smittet av viruset. 

Mattilsynet og Veterinærinstituttet har gjennomført en undersøkelse av tankmelkprøver for antistoffer mot Schmallenbergvirus fra besetninger i Sør Norge.  Av ca. 2400 besetninger som er undersøkt har mer enn 400 besetninger antistoffer mot viruset, de fleste smittede ligger langs kysten og vassdrag. Det er store fylkesvise forskjeller angående andelen positive besetninger, med mer enn 50 % positive  i fylkene Østfold, Vestfold og Aust-Agder mens det er  mindre enn 2 % positive besetninger i Rogaland.

Schmallenbergvirus overføres via sviknott og kan infisere storfe, sau, geit og ville drøvtyggere og forårsake alvorlige misdannelser ved infeksjon i første delen av drektigheten.  Undersøkelser i Europa i 2011 og 2012 har påvist Schmallenbergvirus i ca. 4 % storfebesetningen og ca. 7 % av sauebesetningene.

Våre naboland Sverige, Finland og Danmark har også påvist Schmallenberinfeksjon i sine drøvtyggerpopulasjoner. Sverige har nylig publisert resultater fra en tankmelkundersøkelse i hele Sverige som viser at nesten 70 % av besetningene har antistoffer mot SBV.

Tidligere i år ble det påvist Schmallenbervirus i sviknott fanget i Kragerø og på Lista. Det er derfor ikke overraskende at det påvises antistoffer mot viruset, men omfanget og utbredelsen av infeksjonen er større enn forventet.

Storfe og småfe som infiseres tidlig i drektigheten kan risikere å abortere eller føde misdannede avkom. I Norge er denne risikoen svært liten for sau, da drektigheten foregår i sviknottfri periode. Men blant storfe som har første del av drektigheten i sviknottaktivperiode må man forvente at det vil bli født noen kalver med misdannelser.

Schmallenberginfeksjon er ikke en meldepliktig sykdom og den smitter ikke til mennesker. Sykdommen overføres via sviknott og det er derfor vanskelig å sette inn effektive smitteforebyggende tiltak. Dyr som har vært infisert med Schmallenbergvirus, utvikler sannsynligvis livslang immunitet.

Mattilsynet overvåker situasjonen, og følger opp med videre undersøkelser i 2013. 

 

Les mer i vårt faktaark om Schmallenbergvirus

Les mer om Overvåking av Schmallenbergvirus (fra 24. sept 2012)

Les mer hos Mattilsynet

 

Kontaktperson Veterinærinstituttet
Ståle Sviland

Kart Schmallenberg i Norge nov 2012

Kart over undersøkte besetninger og påvisning av antistoff mot Schmallenbergvirus

Del artikkel