PRIMUS er et tilbud til 25 deltakere med forskningsledererfaring fra Bygdeforskning, NIBIO, Nofima og Veterinærinstituttet.
-Programmet vil gi flere erfarne forskere anledning til å reflektere over og utvikle lederkompetanse i fellesskap med kolleger fra samarbeidsinstitutter. Dette vil styrke både kvalitet og kapasitet - på kort og lang sikt, og vil komme alle medarbeidere til gode. Det vil også bidra til å bygge nettverk i en tid der tverrfaglig forståelse og gode samarbeidsrelasjoner er avgjørende for å sikre kvalitet og ressurser, sier Gudmund Holstad, administrerende direktør for Veterinærinstituttet.
Veterinærinstituttets rolle
I tillegg til å ha ni forskere med i programmet, skal Veterinærinstituttet ha ansvar for ledelse og administrasjon av programutvikling- og gjennomføringsprosessen for dette programmet i forskningsledelse. Samarbeidsinstituttene bidrar faglig og operativt med oppgaver det er enighet om, og de resterende plassene i programmet er fordelt med to til Bygdeforskning, åtte til NIBIO og seks til Nofima.
Det er kompetansemidler fra Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT), som har muliggjort dette programmet. Søknaden om kompetansemidler ble utarbeidet av Veterinærinstituttets forskningsdirektør Janneche Utne Skåre i samarbeid med tillitsvalgte. Deltakerinstituttene bidrar også med egne ressurser til programmet som består av fire samlinger.
-Jeg er både glad og stolt over at VI har vært helt sentral i utvikling av dette programmet for forskningsledelse. Både Utne Skåres initiativ og støtten fra de tillitsvalgte er gledelig, og jeg har store forventninger til programmet, sier Holstad.
-Alle disse instituttene har en stor andel av sin forskningsfinansiering fra kilder som forutsetter næringssamarbeid. Samtidig skal instituttene i varierende omfang ivareta andre oppgaver som nasjonal beredskap, kunnskapsstøtte til forvaltning og næringsrettet veiledning og rådgivning basert på forskning. Programmet for forskningsledelse vil inspirere de generelle lederutviklingstiltakene vi skal i gang med i sammenheng med omstillingsprosessen og den videre utviklingen av Veterinærinstituttet, legger Holstad til.
Deltakere fra Veterinærinstituttet
Følgende forskere/ledere fra Veterinærinstituttet deltar i programmet:
Cecilie Mejdell (dyrevelferd)
Edgar Brun (epidemiologi/infeksjonssykdommer hos fisk)
Gunnar Eriksen (toksikologi/kjemi)
Helena Hauge (virologi/vaksineutvikling)
Ida Skaar (mykologi)
Knut Madslien (vilthelse)
Lene Vestby (bakteriologi - biofilm/innovasjon)
Stig Tollefsen (immunologi/zoonoser)
Tor Atle Mo (parasittologi)
Prosjektgruppen for PRIMUS
Prosjektgruppen som har utviklet programmet ble etablert høsten 2015 med forskningsleder Svein Frisvoll og forskningsleder Katarina Rønning (begge fra Bygdeforskning), forskningsleder Dan Aamlid og avdelingsleder HR og personal Grete Lindseth (begge Nibio) og forskningsleder Øydis Ueland og HR-direktør Johnny Olsen (begge Nofima). Fra Veterinærinstituttet har forskningsdirektør Janneche Utne Skåre vært prosjekteier og seniorrådgiver Anne Berit Mong-Haug har vært prosjektleder med støtte fra seniorforsker Ida Skaar og seniorrådgiver Lars Eirik Lyshaug. Rambøll Management Consulting har bistått gruppen.
Det er meningen at kjernemodulene i dette programmet etter hvert skal kunne suppleres med ulike lokale moduler som eksempelvis forskningsetikk, prosjektledelse, personalledelse samt kommunikasjon og forskningsformidling relatert til utøvelse av forskningslederfunksjonen i instituttene.