Mattilsynet sendte nylig ut et høringsutkast til ny luseforskrift, og i forbindelse med den nye forskriften, skal det også utarbeides et offentlig veiledningsdokument. Det praktiske ansvaret for å utarbeide den nye terapiveiledningen, har Mattilsynet tildelt Veterinærinstituttet - som allerede er godt i gang med et annet informasjonstiltak mot lakselus. Disse initiativene skal nå ses i sammenheng.
- Sent på høsten i fjor fikk vi en henvendelse fra næringsorganisasjonen FHL (Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening) og forskningsfondet FHF, som ønsket å gjennomføre en informasjonskampanje for å sikre at alle næringsutøvere er kjent med hvordan de kan holde lakselusproblemet i sjakk både på kort og lang sikt. Innen sommeren skal oppdretterne vite hva de kan gjøre for effektivt å bekjempe lakselus i anlegget her og nå, samtidig som de bidrar til å hindre resistensutvikling, sier prosjektleder Randi Grøntvedt i Veterinærinstituttet til nettstedet Fiskerifond.no.
Dette prosjektet er allerede godt i gang, med deltakelse både fra fiskehelsetjeneste, oppdrettere og farmasøytisk industri. - Når Veterinærinstituttet nå også har fått oppdraget med å utarbeide den nye terapianbefalingen, kommer vi selvsagt til å se de to prosessene i sammenheng.
Grøntvedt understreker at de to prosjektene er helt separate, med forskjellige oppdragsgivere, deltakere og sluttprodukter. Det overordnete målet for begge er imidlertid det samme: Redusert luseproblem på villfisk og oppdrettsfisk, og forlenget levetid for de eksisterende behandlingsmidlene.
Grøntvedt forteller at prosjektene utfyller hverandre godt. - Vi vil legge opp til en god informasjonsflyt mellom de to initiativene. På denne måten skal begge prosjektene kunne trekke veksler på ressursene som nedlegges i det andre prosjektet.
Les mer hos Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond
Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Randi Grøntvedt, forsker, seksjon for miljø- og smittetiltak
Tlf.: 73 58 07 89
E-post: randi.grontvedt@vetinst.no