Mattilsynet foretar, i samråd med Veterinærinstituttet, undersøkelser for å finne smittekilden, som foreløpig er ukjent.
Denne serovarianten av Salmonella har i senere år vært isolert fra ulike dyrearter på Ny Zealand. De fleste påvisningene har vært fra sau der infeksjon med denne bakterien har vært av stor økonomisk betydning ved å ha ført til aborter og dødelighet.
Mennesker har også blitt smittet ved direkte kontakt med smittede dyr. Smitte gjennom matkjeden er derimot ikke påvist. For øvrig har denne bakterien forårsaket større humane sykdomsutbrudd i Japan i 2001, Sveits 1992, England i 1963 og i Tyskland i 1930, hvor den først ble identifisert.
Forebygging og kontroll
Norske myndigheter overvåker fôr og matproduserende dyr for forekomst av Salmonella. I tillegg har bedrifter som produserer fôr og mat krav til egenkontrollsystemer for Salmonella. Dersom Salmonella påvises, vil tiltak settes i verk for å finne smittekilden samt å hindre videre spredning.
Salmonellainfeksjon er en B-sykdom. Ved påvisning eller mistanke skal det rapporteres umiddelbart til Mattilsynet.
Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Torkjel Bruheim, laboratoriestyrer, Veterinærinstituttet Trondheim
Tlf.: 73 58 07 64
E-post: torkjel.bruheim@vetinst.no
Bjarne Bergsjø, forsker, seksjon for bakteriologi
Tlf.: 23 21 63 21
E-post: bjarne.bergsjo@vetinst.no
Bruce David, dyreartsansvarlig fjørfe, seksjon for dyrehelse og -velferd
Tlf.: 23 21 64 39
E-post: bruce.david@vetinst.no
Merete Hofshagen, seksjonsleder, zoonosesenteret
Tlf.: 23 21 64 81
E-post: merete.hofshagen@vetinst.no