Ruset på soppinfisert øl

Denne saken er eldre enn to år

I forbindelse med årets TV-aksjon som går til Blå Kors sin virksomhet i Norge og i utlandet, har NRK og Blå Kors laget en reportasje fra Lesotho. Blant annet ble det vist et innslag om brygging av et lokalt øl basert på kornslaget sorgum. Reportasjen beskriver også en annen ruseffekt av dette brygget, i tillegg til bare alkohol. NRK tok med seg prøver av brygget for å få det analysert for mulige giftstoffer.

Veterinærinstituttet har spesialkompetanse på muggsopp og muggsoppgifter, og gjennom kontakten med Blå Kors mottok avdeling for fôr og mattrygghet i alt syv prøver av ølet.

Forekomster av soppgifter (mykotoksiner) er alltid svært variabelt og avhenger blant annet av klima, årstid, lagring plantesort, og prosessering av kornet som ølet blir brygget av. Syv prøver er derfor ikke nok for å kunne si noe om giftmengdene, men kan brukes til å fastslå hvilke gifter som kan forekomme i brygget

Valg av mykotoksiner for analyse
I faglitteraturen finnes det informasjon om forekomster av spesielt muggsoppgiftene aflatoksin og fumonisin i lokalprodusert afrikansk øl, men helst i brygg basert på mais.

En sopp av meldrøyeslekten (Claviceps africana) kan også vokse på kornsorten sorgum. Sopper av denne slekten kan produsere en rekke giftstoffer av typen alkaloider. Forbindelsene er i slekt med LSD og inntak av korn som er infisert med denne soppen kan gi koldbrann og hallusinasjoner. Hvilke alkaloider som forekommer i blandingen varierer, og virkningene er bare studert for noen få av stoffene. Veterinærinstituttet analyserte derfor ølet for en rekke ulike muggsoppgifter som muligens kunne være tilstede.

Funn
Veterinærinstituttet fant små mengder av ulike meldrøyealkaloider i fem av prøvene (0,6 - 35 ng/L). De påviste stoffene er ikke blant dem som er godt studerte, men ett av stoffene har vært vist å påvirke balansen av signalstoffer i hjernen. De påviste mengdene er langt lavere enn de mengdene av LSD som trengs for å gi hallusinogene effekter.

Lave konsentrasjoner av muggsoppgiften fumonisin ble funnet i alle prøvene (0,3 - 13 ug/L). Fumonisin er satt i sammenheng med økt forekomst av kreft i spiserøret i deler av sørlige Afrika. De målte konsentrasjonene er imidlertid lave og er sannynligvis ikke av noen betydning for helsen i slike små mengder. Tidligere undersøkelser viser også at fumonisiner i blant kan forekomme i sorgum, men ikke like ofte eller i samme mengder som i mais.

Konklusjoner
Den påviste mengden av muggsoppgifter i prøvene Veterinæinstituttet mottok er lav, og utgjør antagelig ikke noen akutt helsefare. Funnene viser imidlertid at meldrøyealkaloider kan forekomme i ølet. Blandingene av slike gifter fra andre sopper i meldrøyeslekten viser at de kan være meget giftige. Resultatene viser derfor at lokalt brygg i Lesotho kan utgjøre en alvorlig risiko for helsen til dem som drikker det.

Les faktaark om meldrøye og effektene av meldrøyeforgiftning

Kontaktperson Veterinærinstituttet:
Gunnar Sundstøl Eriksen, seksjonsleder, seksjon for toksikologi
Tlf.: 938 08 479/ 23 21 62 24
E-post: gunnar.eriksen@vetinst.no

Del artikkel