Risikovurderinger av antibiotikaresistens

Denne saken er eldre enn to år

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) overleverte i dag tre risikovurderinger av antibiotikaresistens til Mattilsynet. 

På oppdrag for Mattilsynet har VKM vurdert risiko for overføring av antibiotikaresistente bakterier fra mat og matproduserende dyr, mellom kjæledyr og mennesker og ved bruk av fôr med koksidiostatika (f.eks narasin) i kyllingproduksjon.

Vurderingene brukes til å gi råd, tillatelser og for å utvikle regelverk. De brukes også når Mattilsynet og Miljødirektoratet gir innspill til departementene. Når VKM gjør risikovurderinger, så forsker komiteen ikke selv, men gjennomgår og vurderer eksisterende forskning og data.

Bidrar til vurderingene
I arbeidet VKM har nedlagt i risikovurderingene, har Live Nesse, seniorforsker ved Veterinærinstituttet, vært ansvarlig for vurderingen om hvorvidt bruk av tilsetningsstoffet narasin i fjørfefôr i Norge kan føre til økt resistensutvikling. Flere fagfolk ansatt ved Veterinærinstituttet har vært med i arbeidsgruppene som har gjennomført vurderingene til Mattilsynet.

- Det er ekstremt lite sannsynlig at mennesker får i seg narasin-resistente bakterier ved å spise kyllingkjøtt, hvis kjøttet er gjennomstekt. Dersom man ikke følger rådene om god kjøkkenhygiene ved håndtering av rått kyllingkjøtt, er det mulig til sannsynlig at man får i seg koksidiostatika-resistente bakterier. Dersom man følger hygienerådene, vil sannsynligheten bli mindre, uttaler Nesse i VKM´s rapport.

Veterinærinstituttets satsingsområde
Antibiotikaresistens er et av Veterinærinstituttets satsingsområder innen forskning. Veterinærinstituttet er ansvarlig for NORM-VET (Norsk overvåkingsprogram for antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og næringsmidler), som dokumenterer at antibiotikaresistens er et begrenset problem blant dyr i Norge. Utviklingen av antibiotikaresistens er et økende problem i Norge og globalt. Bruk og feilbruk av antibiotika er trolig den viktigste drivkraften bak utviklingen.

- I dataene fra NORM-VET er det noen funn som kanskje kan tyde på at narasin-resistente bakterier også kan være resistente mot bacitracin og vancomycin, som er to antibiotika brukt til behandling av mennesker. VKM mener det bør forskes mer for å fastslå om det er en sammenheng, sier Nesse.

Vitenskapskomitéen for Mattrygghet
VKM har 120 medlemmer, de fleste er ansatt ved ulike forskningsinstitusjoner. Oppgaven til VKM er å gjøre uavhengige, vitenskapelige risikovurderinger for Mattilsynet og Miljødirektoratet. De oppnevnes av Helse- og omsorgsdepartementet i kraft av egen kompetanse og for fire år av gangen.  I tillegg inviteres fagspesialister til å delta i arbeidsgrupper som blir nedsatt for hver enkelt vurdering. 

 

Her finner du Vitenskapskomiteens risikovurderinger 

Streaming av overrekkelsen av risikovurderingene

 

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet:

Live Nesse

Anne Margrete Urdahl

 

Fakta om antibiotikaresistens
Veterinærinstituttets temasider om antibiotikaresistens
NORM-VET-rapporten

Del artikkel