Risikovurdering om blåtunge i Norge

Denne saken er eldre enn to år

Totalt sett tilsier ikke den nåværende informasjonen at det er en umiddelbar fare for introduksjon av blåtungevirus til Norge, skriver Veterinærinstituttet i sin risikovurdering til Mattilsynet.

Les risikovurderingen:

Vurdering av endring i risiko for Norge med bakgrunn av påvisning av blåtunge i Sverige

Det ble rapportert om påvisning av blåtunge hos to storfe i Halland i Sverige 5. september 2008. Dyrene hadde ikke vist kliniske symptomer for blåtunge. De ble oppdaget etter at en tankmelkprøve uttatt for 14 dager siden som en del av den serologiske overvåkingen for blåtunge var positiv. Det er ukjent hvor smitten kommer fra.

Halland ligger sør-vest i Sverige nær Danmark. Det er etablert en restriksjonssone på 150 km rundt tilfellet. Denne sonen går ikke inn i Norge. Svenske myndigheter vil nå foreta en intensivert overvåking av blåtunge innenfor restriksjonssonene for å få en oversikt over utbredelsen av blåtunge i området. Mottagelige dyr innenfor høyrisikosonen blir nå vaksinert for å hindre kliniske tilfeller og redusere muligheten for videre spredning av virus. Vaksinering av dyr utenfor sonene, inkludert Norge, er på det nåværende tidspunkt ikke aktuelt. En eventuell vaksinering utenfor høyrisikosonen vil gjøre det umulig å gjennomføre en serologisk overvåkning.

Tiden det tar for å skaffe vaksine til Norge og å etablere et korps for å gjennomføre vaksinering, tilsier at vaksinering tidligst kan starte i månedskifte september / oktober. Småfe skal vaksineres én gang og Storfe skal vaksineres to ganger med 3 ukers mellomrom for å oppnå full immunitet. Det betyr at mottagelig populasjon har oppnådd immunitet mot sykdommen i slutten av oktober. Da er temperaturen normalt så lav i Sør- Norge at virusoppformering i sviknott ikke vil finne sted.

Dersom blåtunge etablerer seg i Sverige og/eller Danmark vil introduksjon via passiv spredning av virus med sviknott til Norge være sannsynlig. Dette framgår også i risikovurderingen fra VKM

 

Besetningen i Sverige ligger mer enn 250 km fra norsk grense. Blåtunge er antatt å kunne spres ved hjelp av sviknott 15-30 km i uken. Dersom det er optimale vindforhold, kan viruset spres over lengre distanser (100 til 400 km er oppgitt) på kort tid. Dette gjelder spesielt over havområder.

Vektoren og virus er avhengig av tilstrekkelig høy temperatur for å kunne opprettholde infeksjonssyklusen. Det er angitt at temperaturen må være over 10 °C for at viruset skal kunne formere seg i sviknott. Optimal temperatur for spredning av blåtungevirus er 20-30 °C. Det har til nå vært en mild høst i området hvor den smittede besetningen ligger.

Utbredelsen i Sverige er foreløpig ukjent. Det vil være stor forskjell på om dette er et enkelttilfelle eller om blåtunge allerede har etablert seg i større områder i Sør-Sverige. Den første positive prøven ble tatt ut for 14 dager siden. Dette indikerer at dyrene må ha blitt smittet for minst 4 uker siden. Det at det i denne tidsperioden ikke er oppdaget kliniske tilfeller i Sverige kan tyde på at sykdommen ennå ikke er utbredt i Sør-Sverige eller nærliggende områder i Danmark.

Usikkerheten om utbredelsen i Sverige og Danmark gjør det vanskelig å si noe konkret om tiden viruset trenger for å spre seg til Norge. Dersom tilfellet i Halland er det som er nærmest Norge, indikerer dette at det vil ta minimum 6 uker før viruset kan nå den norske grensen gjennom spredning med sviknott. Den forventede synkende temperaturen i tiden framover vil kunne redusere spredningshastigheten.

 

Vurdering

· Totalt sett tilsier ikke den nåværende informasjonen at det er en umiddelbar fare for introduksjon av blåtungevirus til Norge.

· Det vil være vesentlig å følge utviklingen i Sverige nøye. Tiltak må vurderes kontinuerlig ut i fra situasjonen i Sverige.

· Klinisk overvåking for blåtunge i Norge bør intensiveres med informasjon til bønder og veterinærer. Det legges spesielt vekt på fylkene Østfold, Vestfold og Akershus.

· Det bør gjennomføres en serologisk kartlegging av tankmelk i minst 50 % av melkekubesetningene i Østfold, Vestfold og Akershus.

· Avtale om levering av vaksine med vaksineprodusent bør utarbeides og tidsplan for å gjennomføre en vaksinering oppdateres.

· Dersom blåtunge er utbredt i Sverige, men ikke er registrert i Norge, må ytterligere kartlegging i Norge vurderes.

 

Mer informasjon

Faktaark om blåtunge

Del artikkel