I mange europeiske land er den aktuelle varianten av MRSA vanlig forekommende både hos griser og hos personer som arbeider i svinebesetninger. Bakterien har derfor høyst sannsynlig blitt introdusert i to smågrisproduserende besetninger her i landet via personkontakter til utlandet.
Mattilsynet har satt i verk omfattende tiltak for å bekjempe bakterien i besetninger der grisene er smittet. Veterinærinstituttet bidrar med laboratorieanalyser, råd om videre prøvetaking og tiltak for å eliminere bakterien og begrense faren for videre spredning.
Folkehelseinstituttet gjennomfører testing av personer som kan ha blitt smittet på grunn av kontakt med infiserte griser. Personer som er smittet med MRSA tilbys behandling for å bli fri for bakterien.
MRSA-bakterien medfører vanligvis ikke helseproblemer hos dyrene, men den kan overføres til mennesker hvor den først og fremst er et problem på helseinstitusjoner. Friske mennesker får sjelden alvorlige infeksjoner av MRSA. Det er liten fare for at MRSA skal smitte til mennesker via mat.
Les mer