Rapport om GMO status i Norge 2012

Denne saken er eldre enn to år

Rapporten “Tilsyn med genmodifisering i såvarer, fôrvarer og næringsmidler 2012” er nå klar. Det ble gjort mange funn av spor av GMO som er under grensen for det som er tillatt i Norge. I to prøver som ble analysert under spesielle beskyttelsestiltak ved import av ris og risprodukter fra Kina ble det funnet ulovlig GMO. Disse to varepartiene ble avvist før de kom på det norske markedet.

Rapporten er utarbeidet av Mattilsynet og Veterinærinstituttet i fellesskap. Den oppsummerer gjennomføringen og resultatene for 2012 av tilsynsprogrammet “Tilsyn med genmodifisering”. Dette programmet var et av flere overvåkings- og kartleggingsprogrammer som Mattilsynet gjennomførte i 2012. Mattilsynet var ansvarlig for prøveuttakene og oppfølgingen av resultatene og Veterinærinstituttet som er nasjonalt referanselaboratorium for genmodifiserte organismer (GMO) i mat og fôr, utførte laboratorieanalysene.

Resultatene for 2012 avviker ikke vesentlig fra resultatene fra tidligere år. Mange prøver inneholdt mindre mengder av genmodifisert materiale. I 15 av 52 analyserbare næringsmiddelprøver ble det påvist spor av GMO og i 37 av 56 analyserbare fôrprøver ble det påvist spor av GMO. Det ble ikke påvist genmodifisert såvare. Ingen av disse funnene var i strid med det norske regelverket.

Ny forskrift skal beskytte Norge

I januar 2012 innførte Norge særskilte beskyttelsestiltak ved import av ris og risprodukter fra Kina. Alle forsendelser med opprinnelse i eller sendt fra Kina som inneholder ris eller produkter som inneholder ris, og hvor Norge er første mottaksstat, skal kontrolleres etter denne forskriften. Denne rapporten oppsummerer gjennomføringen og resultatene av dette tiltaket. I to risprøver ble det funnet ulovlig innehold av GMO og disse to varepartiene ble avvist før de kom på det norske markedet.Kontroll med genmodifisering byr på en rekke utfordringer, både for virksomhetene, tilsynsmyndigheter og analyselaboratorier. De viktigste utfordringene og mulige løsninger drøftes i et eget kapittel i denne rapporten. 

Les rapporten 

Les om saken på Mattilsynets sider

Kontaktpersoner Veterinærinstituttet:
Bjørn Spilsberg

Arne Holst-Jensen

Del artikkel