Kartlegging av E. coli hos norsk sau

Denne saken er eldre enn to år

I 2006 forårsaket E. coli-varianten O103:H25 sykdom hos flere personer, og smitten viste seg å ha sin opprinnelse i spekepølse laget av sauekjøtt. En kartlegging ble satt i gang for å fremskaffe mer kunnskap om forekomsten av E. coli O103, O157 og O26 hos sau.

Veterinærinstituttet har utført kartleggingen etter en bestilling fra Mattilsynet, og sluttrapporten er nå klar. Prøvene ble tatt ut fra 94 sauebesetninger i november 2006 og fra 498 besetninger høsten 2007. Prøvematerialet var avføring fra sau.

Kartleggingen dokumenterte en svært lav forekomst av stx- og eae-positive stammer av E. coli tilhørende serogruppene O26, O103:H2 og O157:H7, og det ble ikke funnet noen E. coli O103:H25 som var stx-positive. Resultatene samsvarer med den lave forekomsten av rapporterte tilfeller hos mennesker i Norge.

Det ble funnet en noe høyere forekomst av stx-negative og eae-positive E. coli O26, O103:H2 og O103:H25.

VTEC
Verotoksinproduserende E. coli (VTEC) er bakterier som kan finnes i tarmen hos drøvtyggere. Smitte mellom dyr og til mennesker skjer vanligst ved at avføring forurenser mat eller vann. Disse bakteriene forårsaker vanligvis ikke sykdom hos dyrene. Noen varianter av VTEC kan derimot gi sykdom hos menneske.

stx og eae
Det er to viktige egenskaper hos VTEC i forbindelse med sykdom hos mennesker. Det ene er evnen til å produsere verotoksiner (VT)/shigatoksiner (Stx) (kodet av genet stx), det andre er evnen til å produsere Intimin (kodet av et gen kalt eae). Intimin er viktig for at bakterien skal kunne feste seg i tarmen hos mennesker og er regnet som hovedårsaken til selve diarésykdommen man ser hos mennesker. eae finnes også i en annen gruppe E. coli som kan gi diaré hos mennesker, de såkalte enteropatogene E. coli (EPEC).

Annen variant
Det pågående utbruddet av E. coli skyldes en atypisk sorbitolfermenterende variant av O157 (SF O157:H-), og det settes spørsmål om mennesker, og ikke drøvtyggere, er reservoar for denne varianten.

Veterinærinsituttet er nasjonalt referanselaboratorium for E. coli fra fôr, dyr og mat.

Les mer:

Myndighetene har siden 1998 gjennomført enkelte undersøkelser med hensyn på forekomst av VTEC hos dyr og i mat. Dette kan du lese mer om i den årlige Zoonoserapporten.

Les mer om Verotoksinproduserende E. coli i Veterinærinstituttets faktaark

Les mer om E. coli kartleggingen hos Mattilsynet

Kontaktperson ved Veterinærinstituttet
Anne Margrete Urdahl, forsker, zoonosesenteret
Tlf:: 23 21 63 68
E-post: anne-margrete.urdahl@vetinst.no

 

Del artikkel