Rå melk – viktig å kjenne til risikoen

Denne saken er eldre enn to år

Forsker innen matbakteriologi på Veterinærinstituttet, Taran Skjerdal, mener det er viktig at folk er kjent med risikoen de tar med å drikke upasteurisert melk. Selv ville hun holdt seg langt unna kremkake med upasterurisert fløte en varm sommerdag.

– Selv om man er nøye med god melkehygiene kan man ikke hindre spor av bakterier. Hvis melka i tillegg lagres lenge og holder en høy temperatur, vil bakteriene utvikle seg og det blir større risiko for sykdom.

Det sier Skjerdal i et intervju i Bondebladet denne uken.  Hun sier også at blant annet transport i privatbil vil være en utfordring ettersom de fire bakterietypene man her vil unngå (sykdomsframkallende E. coli, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus og Campylobacter) utvikler seg i temperatur over åtte grader og dermed øker risikoen for sykdom.

I 2010 konkluderte Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet med at risikoen med å drikke upastaurisert melk er relativt liten for voksne og ellers friske mennesker, men at den anses som betydelig for barn, eldre og andre med dårlig immunforsvar.

Les intervjuet i Bondebladet: "Fire grunner til rå melk-forbud"

Aktuelle lenker
Risikovurderingen av rå melk fra 2010

EFSAs risikovurdering fra 2014

Tidligere nettsak på Veterinærinstituttets hjemmeside: "Upasteurisert melk kan gi flere tilfeller av HUS hos barn"

Del artikkel